fbpx

Zažiganje zastave EU v Nemčiji po novem zločin iz sovraštva! Zagrožena 3-letna zaporna kazen!

Zažiganje zastave EU na Kosovem (foto: EPA)

Nemški Bundestag je potrdil nov zakon, po katerem bo uničevanje zastave evropske unije kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen do treh let zapora. Na tak način naj bi se borili proti “sovraštvu”.

Nemški parlament je v četrtek, 21. maja potrdil zakon, ki prepoveduje uničenje, poškodovanje ali vandaliziranje zastave Evropske unije. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje sega od globe pa vse do triletne zaporne kazni.

Glasovanje je, po pisanju Breitbarta, sledilo več mesecev dolgi razpravi o zaščiti zastave EU pred fizičnim izražanjem “kritike”. Razprava naj bi burila duhove, saj so nekateri člani parlamenta vztrajali, da je zažiganje zastav legitimen način izražanja političnega govora in bi prepoved pomenila omejitev svobode izražanja.

V januarju so predlogu o zaščiti zastave EU nasprotovali tako v nemški Levici kot v AfD, na koncu so proti prepovedi uničevanja zastave EU glasovali zgolj poslanci AfD. V AfD so vztrajali, da EU ni država in si kot taka ne zasluži zaščite, ki pritiče posameznim državam. Resnični namen zakona je “državljane prisiliti, da dvakrat premislijo, preden si drznejo javno kritizirati EU,” je povedal poslanec AfD Fabian Jacobi.

Pred tem je bilo zažiganje razvite zastave prepovedano le v primeru napada na veleposlaništvo. Zažiganje zastave, ki bi jo kupil posameznik, ni bilo kaznivo. Nemška pravosodna ministrica Christine Lambrecht je pojasnila, da zažiganje zastave spodbuja “sovraštvo, jezo in agresijo” ter “prizadene čustva ljudi.”

Za Lambrechtovo zažiganje zastave EU ne more biti miroljuben protest in kot tako ne sme biti zaščiteno. Zastava EU ima tako enako stopnjo zaščite v Nemčiji kot zastave samostojnih držav.

Ivan Šokić