fbpx

Zblazneli Maduro želi pripadnike opozicije zaradi objav na Twitterju zapreti kar za 30 let

Foto: epa

Venezuelski socialistični diktator Nicolas Maduro je prek javne televizije dejal, da si želi, da bi pripadnike opozicije lahko zaprl za 30 let, kot razlog pa navedel njihove objave na Twitterju. “Nisem diktator, ampak včasih si želim, da bi lahko bil, zaradi takšnih ljudi,” je zblazneli venezuelski samodržec razkril svojo agresivno naravo do drugače mislečih, ki si želijo izboljšanja razmer v državi.

Maduro se je skliceval predvsem na tvite proti uvedbi nove zakonodaje njegovega režima, ki je namenjena za uničenje demokratično izvoljenega parlamenta in vzpostavitvi nove zasedbe.

“Znoreli so na Twitterju. Samo zaradi teh objav bi jih lahko zaprl za 30 let,” je dejal Maduro pred svojimi delegati. “Nisem diktator, ampak včasih si želim, da bi lahko bil, zaradi takšnih ljudi.” V svojem govoru je še obljubil, da bo izločil vse, ki so parlamentarno imuni na kazen. Njegov cilj je odvzeti moč izvoljenim zakonodajalcem in jih zamenjati s socialističnimi delegati, ki jih je izbral njegov režim.

Foto: epa

Režimsko ustrahovanje in onemogočanje opozicije
Maduro je komentiral tudi ‘lažne’ volitve, ki so potekale prejšnjo nedeljo, katerih namen je bil utrditi njegovo avtoriteto z oblikovanjem vzporedne zakonodajne zbornice, skupščine “nacionalnih sestavnih delov.” Dan je zaznamovalo nasilje, ubitih je bilo več ducat ljudi, vključno z enim od kandidatov in dveh najstnic, policija pa je aretirala več kot 100 ljudi. Po teh volitvah je venezuelska tajna policija napadla domove opozicijskega voditelja Leopolda Lópeza in zakonitega župana Karakasa Antonio Ledezme, oba moška sta kršila hišni pripor.

Ledezma je bil pridržan več let, ne da bi bil obsojen za kaznivo dejanje in je bil zaradi zdravstvenih razlogov premeščen v hišni pripor. Po poročanju venezuelskega časnika El Nacional socialistični režim trdi, da je Ledezma “kršil” svoje določbe o izpustitvi, saj naj bi načrtoval beg iz države, zato so ga vrnili v hišni pripor. Opozicijski vodja Leopoldo López je bil obsojen na 14 let zapora zaradi organizacije miroljubnih protestov. Ta naj bi prav tako poskušal pobegniti iz države.

Foto: epa

Od leta 2013, od kar je na oblasti Madurov režim, je brutalnost do opozicije narasla. Po poročanju spletnega medija RunRunes je bilo od začetka protestov, aprila, ubitih 153 ljudi. Policija pa za umiritev demonstracij uporablja vodne topove, gumijaste krogle in solzilni plin.

N. Š.