fbpx

ZDA opozorile na možnost ruskih napadov na civilne cilje in vladne zgradbe

Foto: epa

State Department ima informacije, da Rusija krepi zmogljivosti za napade na civilno infrastrukturo in vladne zgradbe v prihodnjih dneh,” je zapisalo veleposlaništvo na svoji spletni strani. Ob tem je svetovalo državljanom ZDA, naj nemudoma zapustijo državo po kopnem, če je možno.

Po poročanju spletnega medija Politico so ZDA tokrat prvič izrecno opozorile na možnost napadov na civilne cilje in vladne zgradbe. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že posvaril, da bi Rusija v prihodnjih dneh “lahko poskusila storiti kaj posebej ogabnega, posebej krutega“, poroča AFP.

V Kijevu so že razglasili prepoved zbiranja, v Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, pa policijsko uro. V sredo bo sicer minilo pol leta od začetka ruske invazije na Ukrajino, poroča STA. Od umika ruskih sil iz okolice Kijeva konec marca večina spopadov poteka na vzhodu Ukrajine, kjer so ruske sile počasi pridobivale ozemlje, in na jugu, kjer ukrajinske sile po lastnih navedbah izvajajo protiofenzivo. Rusija sicer še naprej obstreljuje ukrajinska mesta z raketami dolgega dosega, čeprav redko v prestolnici ali njeni okolici.

Sara Kovač