fbpx

ZDA uresničile napovedi in zamrznile pomoč agenciji ZN za pomoč Palestincem

Foto: epa

ZDA, ki so največja donatorka Agenciji ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA), so se odločile, da do nadaljnjega ne bodo nakazale 65 milijonov ameriških dolarjev, dokler ZN ne bo sprejel določenih reform. To odločitev so sprejeli po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bi lahko ZDA nehale financirati Palestince, če Palestina ne bo pokazala spoštovanja in hvaležnosti. 

Heather Nauert, tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva, je tista, ki je o tem ukrepu obvestila javnost in poudarila, da bodo ZDA od skupno 125 ameriških dolarjev za zdaj nakazale zgolj 60 milijonov ameriških dolarjev, ostalih 65 milijonov pa je pod vprašajem.

ZDA pozivajo druge države k donaciji pomoči
Po besedah Nauertove pri tem ne gre za kaznovanje Palestincev, ampak za pritisk na voditelje, naj sprejmejo nujne reforme. Pri tem pa želijo, da svojo finančno donacijo prispevajo tudi druge države, ki so glasno protestirale ob priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice. “Želimo, da se izkažejo tiste države, ki ZDA kritizirajo zaradi njihovega stališča do Palestincev,” je po navedbah STA še izpostavila.

Foto: iStock

Izraelci odobravajo odločitev 
Odločitev ZDA je z odobravanjem pozdravil izraelski veleposlanik pri ZN Danny Danon, ki ob tem poudarja, da agencija sodeluje pri podpiranju protiizraelske propagande in s tem spodbuja sovraštvo, poleg tega je dodal, da agencija Palestincem omogoča kopanje terorističnih predorov pod šolskimi stavbami. Po Danonovih besedah je napočil čas, da se sredstva končno namenijo tistim, ki jih potrebujejo, in sicer beguncem.

Palestinci odločitev ZDA označujejo za politično
Po drugi strani Palestinci odločitev ZDA označujejo za politično, po besedah Hanan Ašravi, predstavnice Palestinske osvobodilne organizacije, naj bi ZDA po naročilu Izraela želele doseči ukinitev agencije. Ašravi je bila ob tem kritična, da bo najkrajšo potegnil tisti del Palestincev, ki je najbolj ranljiv, in je dodala, da bo to povzročilo še večjo nestabilnost v regiji.

Foto: epa

ZDA so največja posamična donatorka agencije, saj so ji namreč leta 2016 donirale znesek v višini kar 370 milijonov ameriških dolarjev. Na drugem mestu jim sledi EU s 160 milijoni ameriških dolarjev, prispevek EU skupaj s prispevki ostalih držav članic je 470 milijonov ameriških dolarjev. Naša država je prispevala skoraj 55.000 ameriških dolarjev, Velika Britanija več kot 73 milijonov, Nemčija skoraj 74 milijonov, Savdska Arabija pa skoraj 150 milijonov dolarjev.

N. Ž.