fbpx

Že prvi ukrepi brexita? Rusija obtožuje Veliko Britanijo, da zavlačuje z vizumi

Foto: epa

Ruski veleposlanik v Veliki Britaniji je obtožil britansko vlado, da zavlačuje z odobritvami vizumov za osebje na ruskem veleposlaništvu v Londonu.

Očitno je Rusija prva, ki čuti posledice brexita še pred izstopom Velike Britanije iz Evropske unije. Ruski veleposlanik Aleksander Jakovenko je namreč Veliko Britanijo obtožil, da “krči” izdajanje vizumov za njihovo osebje ter se ob tem sprašuje, “ali si Velika Britanija želi ustrezne diplomatske prisotnosti”.

Jakovenko pa je obenem pokritiziral tudi njihovo premierko Thereso May in zunanjega ministra Borisa Johnsona, saj je prepričan, da so v zadnjem času njune izjave in tudi dejanja izrazito protiruske.

Britanci odgovorili, da je manjkal uradnik
Britanski urad za zunanje zadeve je zamudo z vizumi opravičil z besedami, da ni bilo ustreznega uradnika, ki se s tem ukvarja. BBC pa poroča, da je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ruskemu veleposlaništvu sporočil: “Jasno smo povedali, da je treba čakalne vrste za vizume zmanjšati na obeh straneh, in se dogovorili, da bomo aktivno delali na tem. Glede izmenjave vizumov redno razpravljamo z Rusi na uradni ravni, zato se tako od Rusije kot od Velike Britanije pričakuje, da bosta sodelovali, saj bomo le tako zagotovili učinkovito delovanje naših veleposlaništev.”

Ruski veleposlanik tarna, da ne more spodobno delati, če mu manjkajo ljudje
Jakovenko pa je ob tem izrazil, da je trpelo njegovo delo, saj Rusija v Londonu ni imela dovolj diplomatskega osebja. Ti so se, ker niso dobili vizumov, vrnili domov ali pa odšli na delo v druge države. “Veleposlaništvo v Veliki Britaniji se zmanjšuje in če bo šlo tako naprej, se bo še naprej zmanjševalo število osebja. Tudi ljudje se ne morejo zamenjati, če vizumi niso izdani,” je potarnal ter dodal, da upa, da bo problem rešen še v okviru te vlade. “Tukaj v Londonu preprosto ne razumemo strategije te države o izdaji vizumov,” je še dodal.

Razpoke med Veliko Britanijo in Rusijo vse večje
Zagotovo pa so Jakovenkove ugotovitve in posledično užaljene izjave posledica javnih spopadov med Veliko Britanijo in Rusijo glede Sirije, Ukrajine in tudi primera še iz leta 2006 – uboja nekdanjega agenta KGB Aleksandra Litvinenka v Londonu. V začetku oktobra je namreč zunanji minister Johnson povedal, da Rusija tvega, da bo izobčena zaradi vpletenosti v bombardiranje sirskega mesta Alep, pa tudi premierka Theresa May je pozivala evropske voditelje, naj pošljejo “močno enotno sporočilo” Moskvi in Vladimirju Putinu glede tega bombardiranja.

M. S.