fbpx

Belgija: Svetovna prestolnica smrti

Foto: Pixabay

Lotte in Sophie Nys sta javnost razburkali s šokantno zgodbo o njuni sestri Tine. Bila je depresivna in žalostna, ker jo je zapustil fant, zato je hotela kar umreti. To ji je tudi uspelo s pomočjo evtanazije, ki je v Belgiji legalna za vse, ki imajo neozdravljivo psihično bolezen. Sestri se sedaj sprašujeta: Zakaj ji nihče od zdravnikov ni raje pomagal živeti? 

Ko je Tine svojima sestrama prvič zaupala, da želi umreti, je bil božični večer leta 2009. Tega dne sestri nikoli ne bosta pozabili. Stara je bila 37 let, a globoko razočarana nad življenjem. Stanovanje si je delila s svojim fantom, a je njuno razmerje razpadalo. To je v njej prebudilo psihične težave, ki jih je imela že v otroštvu – počutila se je nezaželeno, depresivno in je sestrama ter staršema zaupala, da želi umreti s pomočjo evtanazije.

Čeprav je evtanazija v Sloveniji še nedovoljena, jo v Belgiji omogočajo ljudem, ki trpijo za neozdravljivimi psihičnimi boleznimi. Tine je bila prepričana, da želi umreti in že 4 mesece po svoji izpovedi, aprila 2010, je pod nadzorom zdravnikov umrla s pomočjo evtanazije, ob njej pa so bili starši in obe sestri.

Zakaj Tine ni nihče raje pomagal?
Šest let kasneje sta se sestri nesrečne Tine odločili, da zgodbo o svoji sestri povesta javnosti. Še vedno namreč ne razumeta, kako se je kaj takega lahko zgodilo. ”Zakaj ni Tine nihče pomagal raje ozdraveti? Zakaj so kar trije zdravniki odobrili evtanazijo, čeprav je bila fizično popolnoma zdrava?” se sprašujeta. Smrt Tine je namreč tudi po belgijskih zelo odprtih standardih glede evtanazije pravi škandal.

Zagovorniki evtanazije poudarjajo, da je hitra smrt vseeno boljša kot dolgoročno trpljenje, a dejstvo je, da Tine ni bila neozdravljivo bolna. V Belgiji pa vedno več primerov evtanazije razburja javnost do te mere, da se politiki sprašujejo, če bi bilo morda potrebno prenoviti zakonodajo. V Belgiji je namreč pravico do evtanazije uporabilo že veliko depresivnih ljudi, mož in žena, ki niso želeli živeti po smrti svojih partnerjev, ter celo ženska, ki jo je skrbelo, da bo postala slepa, poroča portal Life Site News.

Belgija je postala svetovna prestolnica smrti ter na prvem mestu zamenjala Nizozemsko. Študija objavljena v New England Journal of Medicine je pokazala, da je »18 odstotkov vseh smrti bolnikov na Flamskem (Belgija) rezultat evtanazije oz. samomora s pomočjo oz. z uspavanjem bolnika v komo, iz katere ga zdravniki več ne prebudijo in ga pustijo umreti”, poroča 24KUL.si.

Iskala nekoga, ki ji bo podpisal dovoljenje
A zgodba Tine je vseeno nekoliko drugačna, saj je 37-letnica hodila od zdravnika do zdravnika in iskala tistega, ki bo z njeno evtanazijo soglašal. Kasnejša preiskava je pokazala, da se zdravniki, ki so podpisali soglasje k evtanaziji, predhodno niso posvetovali o dejanskem mentalnem zdravju Tine.

37-letnica naj bi nekaj ur pred načrtovano evtanazijo še govorila, da si je premislila, ko pa je prišla do bolnišnice, je bila popolnoma mirna. ”Videlo se je, da je bila pod vplivom zdravil in nismo je več mogli prepričati drugače,”  je dejala sestra Tine, ki še pojasnjuje, da je bil zdravnik zelo miren in ni kazalo, da bi ga karkoli skrbelo.

Primer poln pravnih nepravilnosti
Kot je pojasnila sestra, zdravnik sploh ni bil primerno opremljen za izvajanje evtanazije. Potem ko je Tine umrla, je njena družina odšla do vseh treh zdravnikov, ki so odobrili evtanazijo. Eden izmed njih je dejal, da bi sam sicer raje videl, da bi se odločila drugače, a to je bila njena odločitev. Dodal je še, da je nekoliko jezen na zdravnika, ki je evtanazijo dejansko izvedel, in dejal, da bi morala obstajati nekakšna “zavora” za ljudi, ki tehnično radi izvajajo evtanazijo.

Družina 37-letnice je nadaljevala s svojo bitko pri vseh instancah ter ugotovila mnogo moralnih in pravnih nepravilnosti v procesu Tine. Ta je sprožil veliko debat tudi med politiki, saj se mnogim zdi nedopustno, da je evtanazija dovoljena tudi za ljudi z mentalnimi boleznimi, osebam z avtizmom. Obstaja namreč veliko načinov, kako jim življenje olajšati in jim pomagati na drugačen način, kot pa preprosto dovoliti, da umrejo.

M. G.