Zelenski: Obisk španskega premierja je zgodovinski trenutek za začetek pogajanj o članstvu Ukrajine v EU

Sanchez in Zelenski (Foto: epa)

Španski premier Pedro Sanchez je danes, na prvi dan šestmesečnega predsedovanja Španije Svetu EU, na obisku v Kijevu, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Napovedal je, da bo kandidatura Ukrajine za članstvo v EU prednostna naloga predsedovanja, Kijevu pa je obljubil tudi 55 milijonov evrov nove pomoči.

Kot je Sanchez napovedal med četrtkovim vrhom EU v Bruslju, je namen obiska pokazati neomajno evropsko podporo Ukrajini. V skupni izjavi, ki jo je objavil urad ukrajinskega predsednika, je španski premier ponovno izrazil podporo Španije Ukrajini na njeni poti v EU in se zavezal, da bo to prednostna naloga španskega predsedovanja.

Med govorom v ukrajinski vrhovni radi pa je poudaril, da si tega “nihče ne zasluži bolj kot Ukrajina“, a opozoril, da to “ni lahek proces, še posebej zaradi vojne“. “Španija bo zagotovila dodatnih 55 milijonov evrov za pomoč pri financiranju malih in srednje velikih podjetij v Ukrajini,” je dejal v govoru. 51 milijonov bodo po njegovih besedah zagotovili prek Svetovne banke, štiri milijone pa prek razvojnega programa ZN za oskrbo šol z zelenimi energetskimi sistemi.

Ob tem je zagotovil neomajno podporo Evrope Ukrajini v boju proti ruski agresiji, dokler bo to potrebno in ne glede na ceno, ki jo bo treba plačati. V skupni izjavi se je zavezal tudi, da bo Španija še naprej podpirala partnerstvo Nata z Ukrajino, med drugim z ustanovitvijo Sveta Nato-Ukrajina, poročajo tuje tiskovne agencije. “Podpiramo tudi krepitev praktičnega sodelovanja, da bi vaš obrambni sektor še naprej prilagajali Natovim standardom,” je poudaril Sanchez. Zagotovil je tudi, da bo Španija še naprej zagotavljala svoj delež pri dobavah tankov leopard, oklepnih vozil in terenskih bolnišnic s kirurškimi zmogljivostmi ukrajinskim silam.

Zelenski je pred obiskom Sancheza na Twitterju poudaril njegovo simbolično naravo in ocenil, da je to “zgodovinski trenutek za začetek pogajanj o članstvu Ukrajine v EU“. Država je status kandidatke pridobila pred enim letom. Vendar pa je ob tem zahodne zaveznice obtožil zavlačevanja pri odločitvi o dobavi bojnih letal F-16 Ukrajini. “Ne obstaja nikakršen urnik misij za usposabljanje. Mislim, da nekateri partnerji zavlačujejo. Zakaj to počnejo? Ne vem,” je dejal ukrajinski predsednik.

Na novinarski konferenci s Sanchezom pa je Zelenski dejal, da pričakuje, da bo na vrhu Nata v Vilniusu čez manj kot dva tedna njegova država dobila vabilo za vstop v Nato po koncu vojne. “V Vilniusu potrebujemo jasen in razumljiv signal, da lahko Ukrajina po vojni postane enakopravna članica Nata,” je dejal in dodal, da bo povabilo v zavezništvo prvi, praktičen korak, ki bo zelo pomemben za Ukrajino. To je tretji obisk Sancheza v Kijevu od začetka ruske invazije. Zaključil ga bo zvečer.

Sara Kovač