fbpx

Žena hrvaškega športnika iz Trsta o peklu v Italiji: “Ujeti smo!”

Slika je simbolična (Foto: epa)

Hrvaški portal Gloria.hr je objavil pripoved žene hrvaškega vaterpolista Kristijana Milakovića, Petre Milaković, ki iz Trsta, kjer živijo, pripoveduje o tem, kako so v le nekaj dneh iz normalnosti padli v pekel. Trst je kot mesto duhov, stanovanje pa lahko zapusti le en družinski član, pri čemer mora pred odhodom izpolniti certifikat, na katerem navede razloge, kot so npr. nakupovanje živil ali obisk lekarn.

Po zadnjih podatkih, ki jih je sporočila Civilna zaščita v četrtek ob 18. uri, je v Italiji število primerov okužb z novim koronavirusom naraslo na 15.113, po okužbi z virusom pa je umrlo že 1.016 ljudi. “Ta situacija je pekel. Še pred nekaj dnevi je bilo vse relativno normalno. Vsi so se gibali svobodno, a vse se je naglo spremenilo, ko je bila cela država postavljena v karanteno. Do takrat smo spremljali število primerov obolelih iz naše regije, a takrat se je začela panika. Na večer, ko je bila sprejeta odločitev, da je cela država v karanteni, smo postali ujetniki,” je za portal Gloria.hr iz Trsta povedala Petra Milaković, žena vaterpolista Kristijana Milakovića.

Trst je kot mesto duhov
Kot pripoveduje Milakovićeva, morajo vsi, ki želijo iz hiše, izpolniti certifikate, v katerih navajajo razloge za odhod, kot so npr. nakupi hrane ali pa obiski lekarn. Celo mesto je oblepljeno z navodili o varnostni razdalji enega metra, v trgovinah pa odmevajo ponavljajoča opozorila: “Spoštovani kupci, upoštevajte en meter razmaka.” Družina stanuje v samem središču mesta, na Trgu zedinjenja, kjer je bilo povsod polno ljudi, zdaj pa ustvarja videz mesta duhov.

Kristijan Milaković – desno (Foto: epa)

Otroci sončne dneve lahko opazujejo le skozi okno
Kristijan Milaković po pripovedovanju njegove žene ne hodi več na treninge, še pred tem pa so mu pred vsakim vstopom v bazen izmerili telesno temperaturo. Posebej težko je ob takšni situaciji otrokom, 5-letna hčerkica Mija skozi okno opazuje sončne dneve in z rolerji ali kolesom v rokah po stokrat dnevno prosi, da bi šli ven. A to ni možno, zaradi kršenja karantene je bilo, kot je povedala, v Italiji do zdaj kaznovanih okrog dvesto ljudi, v primeru ponavljajočega kršenja pravil pa kršitelje utegnejo kaznovati z dveletno zaporno kaznijo.

Vrsta pred lekarno na ulici Cola di Rienzo v Rimu v četrtek (Foto: epa)

Rok Krajnc