Žižek opozoril na nevarnosti boja za pravice umetne inteligence: Seksboti so samo stroji

Izumitelj Sergei Santos s svojim seksbotom Samantho (vir: twitter)

Politično korektno moraliziranje je v zadnji instanci zajelo tudi programerje, ki se ukvarjajo z razvojem seksbotov. Zdaj razmišljajo ali bi moral imeti stroj pravico, da na spolni odnos s svojim lastnikom pristane.

V debato se je vključil tudi slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je v članku za RT opozoril na vrsto dodatnih zapletov, ki bi jih prineslo podeljevanja nekih arbitrarnih pravic strojem.

Povod vsemu naj bi bilo nezadovoljstvo razstavljalcev seksbota imenovanega Samantha, ki je na festivalu tehnične industrije utrpel poškodbe. Izumitelj Sergi Santos je takrat vztrajal, da je njegova kreacija programirana z umetno inteligenco, ki se odziva na “nežno zapeljevanje” in ne na “barbarsko ravnanje.” Udeleženci festivala so namreč poškodovali robota s prekomernim stiskanjem in grabljenjem.

A kolikor se je Santos pritoževal nad grobostjo nekaterih, je progresivni političnokorektni krog norcev izrabil priložnost za potiskanje pravic za stroje.

Predlagane pravice sledijo predlogom EU
Žižek je tu opozoril na določene zagate. Čeprav so trenutne ideje samo specifična aplikacija predlogov EU pa “vsiljevanje osnovnih “pravic” za UI (umetno inteligenco), ki spadajo v domeno seksbotov za sabo jasno povleče implicitne predpostavke, ki določajo tak način razmišljanja.” Razmišljanje na tak način zanemarja kompleksnosti, ki se skrivajo pod površino takšnega problema, je še dodal.

Sovenski filozof Slavoj Žižek na enem od svojih predavanj 2017 (vir: twitter)

Da je temu res tako, je Žižek pokazal s primerjavo umetne inteligence v videoigrah. Naravnost smešno je namreč trditi, da bi morali ali ne smeli česa početi v igrah zaradi tega kako se glede tega “počutijo” stvar, ki ne obstajajo niti v realnem svetu in so same po sebi samo skupek vnaprej sprogramiranih algoritmov.

Stroj je stroj, ne magični duh
Samo po sebi nima smisla, da bi robot katerega funkcija je spolno zadovoljevanje svojih lastnikov imel vprogramirano arbitrarno možnost reči ne. Kaj sledi, štedilnik, ki se bo prižgal, ko se njemu zljubi? Hladilnik, ki bo hladil, samo kadar njemu paše? Televizor, ki ne bo preskakoval med programi samo kadar je njemu “všeč” program, ki ga posameznik želi gledati?

Dejstvo je, da so stroji stroji in ljudje ljudje. Ponavadi je zdravorazumski odgovor najbolj smiselen odgovor. Kmečka pamet pa se na koncu dneva vedno izkaže za modrost. Kakor je zapisal eden od komentatorjev pod Žižkovim člankom in osvetlil celotno absurdnost debate okoli pravic umetne inteligence: “Seksboti so stroji. Stroji nimajo pravic. Tako da ne, roboti niso upravičeni do pravic. Kaj sledi, me bo moj sesalec tožil ker sem ga vrgel po stopnicah?”

Ivan Šokić

 • stajerc5

  Pa koga se zanima ta idiot, lepo te prosim!?

  • Tone

   Urednike Nova24TV.

   • Waltter

    Zizek je ze en izmed robotov ozr. produktov umetne intelegence, ki mu spukina podprogramov ne deluje najbolje..

    • Tone

     Očitno mu podprogrami delujejo ravno prav, da mu povsod po svetu objavljajo knjige in želijo slišati njegovo mnenje.

  • dob

   Žižek ni idiot, one je samo cinik. To je slabše od idiota.

   • Tone

    Idiot ni zmožen biti ciničen, za cinizem je potrebna nadpovprečna inteligenca.

 • Anton

  prednost pri jebanju teh “sexbotov” je pravgotovo v tem . da se ti ni treba bati da bi fasal kako spolno bolezen

  sarkazem press

  • Waltter

   Sploh pa ce ti bo govoril samo ne tvojemu sosedu pa ja?

 • Janez Novak

  Govor o pravicah sexbotov je dokaz, da so med ljudmi resnični idioti, ki ne razumejo razlike med živim bitjem, ki ima zavest, in strojem, ki deluje po instaliranem programu. Ko bodo roboti imeli zavest, bodo že sami poskrbeli za svoje pravice. Takrat bodo morali ljudje skrbeti za svoje pravice. Najbrž zaman.

  • hle

   Če se spomnim še nedolgo nazaj je tudi govor o pravicah lgbt skupnosti pa migrantih pa romih in tako naprej spadal med idiotizme tako da je pomembno pojav pravočasno zaznati in nanj odgovoriti je pa zanimivo da nova citira Žižka

  • freedomfighter

   Dokler ni umetna intiligenca ki se zaveda sama sebe je to robot brez pravic ko ustvarimo pravo umetno intiligenco pa to postane drugo vprasanja

 • Osti jarej

  …problem zna biti v tem,da jih bodo tudi sexbotke zmerjale z impotentneži,ki jim niti taplava tableta ne pomaga….če jo zaradi jeze…v afektu …fenta….bo to umor?…uboj??

 • freedomfighter

  Ok to je zaenkrat neumnost ko bomo pa razvili umetno intiligenco bo pa to vprasanje na mestu saj umetna intiligenca pomeni da se robot zaveda lastnega obstoja tako kot clovek

  • Waltter

   Ja pol pa prideta Zoki pa Jurcek pa odneseta vsak svoj disk pa je fertig z umetno intelegenco pa so vsi trije ameba?

   • freedomfighter

    Ja saj tega se bojim da bodo ljudje ki jim ni vsec razvoj ovirali le tega namesto da bi iskali resitev

 • xtc

  Mislim ,da je bolj nameatu vprašanje,kaj take stvari pomenijo za medčloveške odnose?

 • Nšo-či

  Samantha …seksbot se odziva le na nežno zapeljevanje. Uff,…programirali so jo z ljubeznijo. Njeni odzivi so sorodni večini žensk. Ne vem, če Samantho lahko skrbi, da so jo obiskovalci poškodovali. Njo bodo njeni ustvarjalci popravili. Skrbeti bi moralo nas. Ženske.

  • mojadezela

   Hahaha…… Spravite se k pameti ženske in ne bodite take princeske pa bo vse v najlepšem redu!

 • cosmosjasnovidec

  Večja dilema glede teh Seksbotov bi se lahko razglabljala pri LGBT istospolno usmerjenih ličinkah.
  Tale Santos bi ravno za njih imel veliko biznisa saj bi izdeloval lutke katere bi za buziče imele samo eno luknjo na riti (za lezbače pa ne vem ali potrebujejo obe) vsekakor bi pa privarčeval pri materialu.
  Samo v Sloveniji bi se obogatil,ker bi lutke takoj pograbili vsi levuharji ter balkanski čefutarji.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Meho

  Enega seksobota ali dva je treba zrihtat šerifu župankoviću. Za tajnico. Mu ne bo treba telefonart okol.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!