Žižek spet udaril: Čez pet let Evropa ne bo več Evropa

Filozof Slavoj Žižek (Foto: STA).

”To, kar vidimo v medijih, so navadno slike ubogih beguncev, ki so jih humanitarni delavci rešili pred utopitvijo, pred smrtjo. Kar bi morali videti, je širša slika. Kot v filmu bi se kamera morala oddaljiti. Čas je, da se začnemo spraševati prava vprašanja,” je bil jasen Slavoj Žižek v seriji intervjujev za tuje medije. Krivda za migrantsko krizo ni le na strani zahodnega sveta, je prepričan. 

”Stvari, kot so ISIS, širjenje islama. To ni le pasivna reakcija na zahodni imperializem, kot bi to radi pokazali. Ne, tudi oni so aktivni agenti v tem problemu,” meni slavni filozof Slavoj Žižek. Prepričan je, da je multikulturna družba utopija ter kulture potrebujejo nekaj distance med seboj.

Vsiljevanje multikulturalizma je katastrofa
Kot je zatrdil v intervjuju za Channel 4 News, idealno stanje ni, ”da vsi živimo skupaj, se imamo radi in smo srečni.” Pojasnil je, da je veliko stvari, ki jih o ljudeh iz drugih kultur ne razume, in tako je tudi obratno. ”Rad imam prostor, kjer se srečujejo različne kulture. Tam se rojevajo nove ideje. A nikoli ne smemo kultur družiti na silo. To je katastrofa,” je pojasnil filozof.

Eden večjih kritikov evropske migrantske politike meni, da bi bilo potrebno prepoznati pravi problem migracij in ga reševati na žarišču. Meni, da je eden največjih problemov migrantske krize prav to, da se jo vedno predstavlja s stališča neo-kolonializma, ter se krivdo tako pogosto pripisuje zahodni civilizaciji.

”Napačno je za vso krizo kriviti Evropo in vse migrante obravnavati le kot slepe žrtve, ki ne nosijo nobene odgovornosti za krizo,” je jasen Žižek.

Glavni problem Evrope je pomanjkanje politične volje, ki ve, kaj hoče
Še enkrat več je v intervjuju za rusko RT poudaril hinavščino tistih, ki se v javnosti pojavljajo kot največji zagovorniki migrantov. Prav oni naj bi bili do migrantov najbolj diskriminatorni. ”Prav dejstvo, da milijone ljudi želi v Evropo, dokazuje, da ljudje še vedno vidijo nekaj v Evropi,” meni Žižek, ki podpira idejo povezane Evrope. Glavni problem Evrope po njegovem mnenju pa ni demokratični deficit, pač pa pomanjkanje politične volje, ki ve, kaj hoče.

Opozoril je na zunanje sile držav Bližnjega vzhoda, ki na čelu s Turčijo, Izraelom in Savdsko Arabijo po njegovem mnenju predstavljajo neko novo silo zla. ”Vemo, da Izrael in Savdska Arabija odprto sodelujeta o vprašanjih varnosti, vojske, tajnih policij in podobno. To je ključen podatek in izvor problema,” je prepričan Žižek.

”Čez pet let Evropa ne bo več Evropa”
Prepričan je, da je dogovor med EU in Turčijo najbolj sramoten dogovor v zgodovini. Turčija namreč po njegovem mnenju zgolj pravi, da se bori proti Islamski državi, v resnici pa se znaša zgolj nad Kurdi, ki so edini, ki se resnično borijo proti islamistom.

Prepričan je, da bi se morala migrantska kriza reševati z večjo militarizacijo, predvsem na tako imenovanih vročih točkah na Bližnjem vzhodu. Trenutno stanje, ko lahko v Evropo prosto vstopajo mase ljudi, je označil za škandal in dejal, da čez pet let Evropa ne bo več Evropa. ”Ne v smislu islamizacije, pač pa v smislu prevladanja populacije proti priseljencem,” je še dodal Žižek.

M. G.