fbpx

Zmeda, ki jo je ustvaril vodja Svetovne zdravstvene organizacije z izjavo o odsvetovanju nošenja zaščitnih mask

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Foto: STA)

Svetovna zdravstvena organizacija se ne more odločiti, ali naj priporoča ali odsvetuje nošenje zaščitnih mask. Tako bizarno v njenih navodilih zasledimo napotke iz raziskav, starih 80 let, izgovarja pa se tudi, da lahko nakup zaščitne maske predstavlja nepotrebne stroške tako za posameznika kot tudi za državni proračun, ki bi ga lahko na račun mask bremenili. Namesto, da bi se ukvarjali z zdravjem ljudi, jih bolj skrbi to, kam bo kdo namenil denar.

Na tujih portalih lahko preberemo, da se zdi, da je panični nakup mask zajel svet še hitreje kot sam koronavirus, saj so zaščitne maske v mnogih državah razprodane in jih primanjkuje. Ob tem pa nikakor ne gre spregledati odziva Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), natančneje njenih smernic z dne 29. januarja 2020, kjer vladata velika zmeda in nedoslednost pri stališču, ali nositi ali ne nositi zaščitne maske. Priporočilo (TUKAJ) se sicer res začne z ugotovitvijo, da je “nošenje medicinske maske eden od preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja nekaterih bolezni dihal, vključno z 2019-nCoV (ki so ga kasneje preimenovali v SARS-CoV-2) na prizadetih območjih”. Sklepali bi, da je ta izjava tudi enotno stališče organizacije, vendar pa že v naslednjem stavku zasledimo ugotovitev, da “sama uporaba maske ne zadostuje za zagotovitev ustrezne ravni zaščite in bi morali sprejeti tudi druge enako pomembne ukrepe. Uporaba mask mora biti v kombinaciji s higieno rok in drugimi ukrepi, s katerimi bi preprečili prenos 2019-nCoV s človeka na človeka.” Kot je razvidno, sklicevanje na “zaščito” nakazuje, da je glavni namen nošenja maske zaščititi prav sebe, besedna zveza “drugi enako pomembni ukrepi” pa kaže na to, da nošenje maske deluje enako dobro kot drugi ukrepi, kot je higiena tok, pojasnjujejo na Blogs.bmj.

Vendar pa že v naslednjem odstavku navodil WHO o nošenju mask naletimo na mnenje, da je lahko nošenje mask za posameznika samo nepotreben strošek, ki lahko dodatno obremeni še državni proračun in nam da napačen občutek varnosti, namreč: “Če nosite medicinske maske, kadar niso navedene, si lahko povzročite nepotrebne stroške, breme javnih naročil in ustvarjanje napačnega občutka varnosti, kar lahko privede do zanemarjanja drugih bistvenih ukrepov, kot je higiena rok.” Smernice Svetovne zdravstvene organizacije torej dajejo večji poudarek na stroške kot pa na učinkovitost in to na način, ki se zdi neprimeren. Če so zaščitne maske učinkovite, bi bili ljudje seveda pripravljeni plačati zanje. Sodeč po množičnem nakupu sredstev za čiščenje in razkuževanje rok se zdi, da ljudje ne zanemarjajo drugih previdnostnih ukrepov, in to kljub temu, da nosijo zaščitne maske. In nenazadnje, ali ni obremenitev javnih naročil odgovornost vlad, ne pa organizacije WHO? Sicer pa tudi njihova izjava v nadaljevanju, tj. da “nepravilna uporaba maske lahko ovira njeno učinkovitost za zmanjšanje nevarnosti prenosa” nakazuje na to, da je maska učinkovita, če so jo pravilno nosi.

(Foto: EPA)

Sklicujejo se na rezultate 80 let stare raziskave?!
Kot da se WHO ne bi zavedal resnosti koronavirusa, nadalje svetuje, da bi “morali posamezniki brez respiratornih simptomov vzdrževati vsaj 1 meter oddaljenost od vsakega posameznika z respiratornimi simptomi 2019-nCoV”. Podlaga za ta nasvet sta bili očitno dve študiji (TUKAJ), objavljeni pred približno 80 leti, vendar pa najnovejše raziskave (TUKAJ) kažejo, da lahko kapljice potujejo tudi dlje kot 2 metra. Poleg tega se je izkazalo, da je oseba lahko okužena, pa ne kaže simptomov. WHO torej s takimi nasveti resno ogroža zdravje ljudi, kakor tudi naprej: “Medicinska maska ni potrebna, saj ni dokazov na voljo o njeni koristnosti za zaščito ne-bolnih ljudi.” Gre seveda za popolno zavajanje, saj se je potrdilo, da se okužb, ki se prenašajo kapljično, med njimi tudi gripe, lahko izognemo, če pravilno nosimo zaščitno masko. Še bolj zaskrbljujoč pa je nasvet za “posameznike z respiratornimi simptomi”, saj jim WHO svetuje, naj nosijo medicinko masko, “če imate vročino, kašelj in oteženo dihanje”. Vendar pa dokazi s Kitajske kažejo, da lahko asimptomatski bolniki v zgodnjih fazah covid-19 še vedno okužijo druge ljudi. Kako torej zagotoviti, da ljudje brez očitnih simptomov ne bodo okužili drugih, se sprašujejo na Blogs.bmj  in strnejo, da bi ravno množično nošenje mask postalo učinkovita metoda za nadzor okužb.

Konec koncev pa učinkovitost nošenja zaščitne maske pred okužbo s Covid-19 v nadaljevanju potrjuje tudi sama WHO, ko svetuje, naj sorodniki ali skrbniki posameznikov s sumom na Covid-19, ki imajo blage respiratorne simptome, “nosijo medicinsko masko, ko so v isti sobi z okuženim posameznikom”, podobno pa svetuje tudi zdravstvenim delavcem, naj “nosijo medicinsko masko, ko vstopijo v sobo, v kateri so bolniki, ki jih sumijo ali so pri njih potrdili, da so okuženi …”

Maske iz blaga v nobenem primeru ne priporočajo
WHO zaključi, da “maske iz blaga (bombaža ali gaze) v nobenem primeru ne priporočamo”. To priporočilo morda temelji na rezultatih primerjave mask iz blaga z medicinskimi maskami za zdravstveno osebje v bolnišnicah z visokim tveganjem v Vietnamu (TUKAJ), kjer je v sklepu zapisano, da jih ne priporočajo delavcem v zdravstvu. Ni pa jasno, če to drži tudi za posameznike, še posebej v tem primeru, ko je cilj nadzor širjenja okužbe.

Foto: epa

Očitno je, da WHO ne ve, ali priporočiti ali odsvetovati nošenje mask, pri slednjem pa se sklicuje na bremenitev javnega proračuna, kar sploh ni v njeni pristojnosti. Prav tako se pri nošnji zaščitnih mask vtika v proračun vsakega posameznika, čeprav je jasno, da bi si vsak nabavil zaščitno masko, če bi vedel, da bo z nošnjo le-te zaščitil sebe in svoje najbližje. Zaščitna maska in njena pravilna uporaba delujeta pri preprečevanju okužb, ki jim je skupno to, da so opredeljene kot kapljične, tega pa bi se morala zavedati tudi WHO in njen generalni direktor Tedros Ghebreyesus, ki ga sicer rada predvaja in citira tudi slovenska nacionalna televizija.

Eden največjih strokovnjakov za mednarodno pravo v Sloveniji dr. Miha Pogačnik je tako na Twitterju opozoril na SLO1, ki je “predvajala dolg posnetek, na katerem je z osnovnošolsko logiko solil pamet direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus, ki je, kot že piše stroka, odgovoren za malomarnost in pokrivanje kitajske oblasti, ki je privedlo do razširitve koronavirusa na svetovno pandemijo.” Nikakor pa ne gre spregledati niti dejstva, tako dr. Pogačnik, da je bila ena prvih funkcionarskih potez direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz Etiopije ta, da je za ambasadorja dobre volje pri WHO nastavil zimbabvejskega diktatorja Roberta Mugabeja. Mugabe je s svojimi odločitvami povsem uničil nekoč cvetočo državo Zimbabve (več o tem TUKAJ), po njegovi poti, tokrat uničenja človeštva, pa gre, kot kaže, Ghebreyesus …

Marjanca Scheicher