fbpx

“Zobozdravnik groze” brutalno poškodoval več kot 100 pacientov

Foto: iStock

V Franciji sodijo Nizozemcu, ki si je zaradi hudih poškodb kakih sto pacientov med letoma 2008 in 2012 prislužil naziv zobozdravnik groze. Jacobus van Nierop je med drugim obtožen pohabljanja in goljufije. Ljudem je med drugim ruval zdrave zobe ter jim lomil čeljusti.

51-letnemu Nizozemcu grozi do 10 let zapora in 150 tisoč evrov kazni, če ga bodo spoznali za krivega. Sojenje so danes začeli na sodišču v kraju Nevers v osrednji Franciji, ki leži blizu vaškega območja Chateau-Chinon, kjer je obtoženi leta 2008 odprl svoj umazani posel.

Sadističnega zobozdravnika so lokalni prebivalci sprejeli odprtih rok, saj je na tem območju občutno primanjkovalo zdravstvenih storitev. Vendar so oblasti že leta 2011 začele dvomiti v njegove računovodske izkaze, pacienti pa so začeli primerjati njegove izvide in rezultate njegovega dela.

Pulil je zob za zobom
Neki 65-letni ženski, ki je k njemu prišla po zobni aparat, je na primer izpulil osem zob, zaradi česar je kar tri dni krvavela, 80-letni pacient pa je poročal, da je potem, ko mu je van Nierop izpulil zob, “meso viselo vsepovsod”.

Upokojena učiteljice Nicole Martin, ki je zaradi van Nieropovih grozovitih operacij, ki so povzročile abcese, izgubila več zob, je nato leta 2013 s pomočjo Nizozemčevih asistentov oblikovala skupino žrtev, v kateri se je kmalu združilo 120 ljudi.

Policija ga je aretirala, nato je pobegnil
Van Nieropa je nato policija junija 2013 aretirala, a ga do začetka sojenja izpustila na prostost, nakar je decembra tega leta pobegnil. Septembra 2014 so ga na podlagi Interpolove tiralice izsledili v manjšem kanadskem mestecu.

Po poročanju medijev si je ob prihodu policije skušal prerezati vrat. Nato se je, z izgovarjanjem na psihično stanje, skušal izogniti izročitvi Nizozemski in nato še Franciji. A na koncu je pristal v psihiatrični enoti zapora v francoskem departmaju Loiret. Sodili mu bodo predvidoma v tem mesecu.

N. K., STA