Zvonovi londonskega Big Bena v prazničnem času ponovno donijo

Big Ben (Foto: iStock)

Znameniti londonski Big Ben danes po nekaj časa tišine ponovno zvoni in tako skrbi za dodatno popestritev prazničnega časa. Zvonovi bodo redno doneli vse do novega leta, ko bodo v okviru prenove ponovno utihnili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Elizabetin stolp, kjer visi 13,7 tone težek in 2,2 metra visok zvon z imenom Big Ben, sicer prenavljajo vse od avgusta, zvonovi pa za zdaj zadonijo le ob posebnih priložnostih. Stolp prenavljajo v okviru velike prenove britanskega parlamenta v vrednosti 61 milijonov funtov (68,7 milijona evrov), ki bo trajala predvidoma štiri leta.

Upravljavec velike ure na stolpu Steve Jaggs je dejal, da bodo zvonovi v prazničnem času doneli za vse opazovalce in obiskovalce britanske prestolnice.

Jaggsova naloga je sicer predvsem upravljanje ure na Elizabetinem stolpu. “Kot upravljavcu velike ure je meni in moji ekipi urarjev v čast, da dnevno zagotavljamo točnost tega lepega kosa viktorijanskega inženirstva,” je dejal. “Ta nujen program obnovitvenih del bo uro obvaroval za prihodnje generacije in pa tudi zaščitil Elizabetin stolp,” je dodal o prenovi.

Stolp je ena izmed najbolj znanih znamenitosti na svetu
Zvonovi Big Bena med prenovo ne donijo, saj morajo zagotoviti varnost delavcev. Big Ben je v resnici ime najtežjega od petih zvonov v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. Vendar je ne glede na uradno ime stolp znan predvsem kot Big Ben, najverjetneje poimenovan po stavbeniku in politiku Benjaminu Hallu.

Prekinitve zvonjenja Big Bena so redke. Nazadnje so zvonovi utihnili aprila 2013 zaradi pogreba prve britanske ženske premierke Margaret Thatcher, pred tem pa so zvonovi utihnili še leta 2007, 2005, 1979, 1956 in 1934. Tokratna ustavitev bo najdaljša v zgodovini. Zvonovi ob Temzi donijo že več kot 150 let.

Znameniti zvon je bil na svoje trenutno mesto v Elizabetinem stolpu postavljen oktobra 1858 in je prvič zadonel 11. julija 1859. Stolp je visok 96 metrov, ima 11 nadstropij in skupno 399 stopnic. Urni kazalci so dolgi 2,7 metra in tehtajo 300 kilogramov, minutni pa so dolgi 4,2 metra in tehtajo 100 kilogramov. Kladivo, s pomočjo katerega zvon zadoni, je težko 200 kilogramov, višina zvoka pa je enaka 118 decibelom, kar je primerljivo z udarcem strele.

D. Č.