Svetovalec Zelenskega: pogajanja z Moskvo bi pomenila kapitulacijo!

Datum:

Pogajanja z Moskvo bi pomenila kapitulacijo. Rusija ne želi pogajanj, je v nedavnem intervjuju pojasnil Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega. 

                   

Ko ima nekdo pobudo na bojnem polju na svoji strani, je malce čudno razmišljati na način, da tako ali tako ne bo mogoče vsega izbojevati na bojnem polju in da se je treba pogajati. To bi pomenilo, da mora država, ki osvobaja svoje ozemlje, kapitulirati pred državo, ki izgublja. Ameriški mediji so nedavno poročali, da nekateri višji uradniki pritiskajo na Ukrajino, da bi razmislila o možnosti pogajanj z Moskvo. Predsednik Volodimir Zelenski zavrača tovrstne predloge, rekoč da ne bo pogovorov, dokler, se okupator povsem ne umakne z ukrajinskega državnega ozemlja. Po besedah svetovalca ukrajinskega predsednika Mihajla Podoljaka, Moskva Kijevu ni predstavila nobenega konkretnega predloga glede mirovnih pogajanj. Vse je rajši posredovala prek posrednikov, poroča Wpolityce.

In navkljub velikih vojaškim izgubam v zadnjih tednih, vključno z osvoboditvijo ukrajinskega mesta Herson na jugu države, ruski predsednik Vladimir Putin še naprej meni, da lahko uniči Ukrajino. To je njegova obsesija. Prav osvoboditev Hersona in predhodne osvoboditve harkovskega okrožja pa predstavljata prelomnici v vojni, še meni Podolak. Območje Zaporožja na ukrajinskem jugu in Luganska na vzhodu sta ključni smeri delovanja ukrajinske vojske. Ukrajinski partnerji pa so še vedno prepričani, da je mogoč povratek do predvojnega obdobja, ko je bila Rusija verodostojen partner. Poudaril je še, da si Ukrajina, opogumljena zaradi vojaških zmag, navkljub prihodu mraza in snega ne more privoščiti premora v protiofenzivi.

Foto: STA

Trenutno celo krajši premor samo povečuje ukrajinske izgube. Svetovalec je ob tej priložnosti Zahodu sporočil, da potrebujejo še med 150 in 200 tankov, okoli 300 oklepnikov, 100 topniških sistemov, 50–70 večcevnih raketometov vključno s Himarsi in 10–15 sistemov za zračno obrambo, da bi lahko zaprli ukrajinsko nebo. Spomnil je tudi na ameriške rakete ATACAMS, ki imajo doseg 300 kilometrov. Doseg orožja, s katerim trenutno razpolaga Ukrajina, pa komajda presega 80 kilometrov. Podoljak je prepričan, da bi jih takšno orožje približalo koncu vojne. Ukrajina bi namreč lahko uničila velika ruska skladišča, ki so globoko na zasedenih ozemljih in so s trenutno ukrajinsko tehniko nedosegljiva. Poudaril je še, da Kijevu ni treba napadati vojaških ciljev na območju Rusije. Zaključil je, da bo vojne konec, ko bo povrnjen njihov nadzor nad mejami in ko se bo Rusija začela bati Ukrajine.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...