Švica je razsodila: spola sta samo dva – moški in ženski

Datum:

V Švici so Švicarji in so Švicarke; kar pa ni in v doglednem času ne bo, je tretji spol. Vlada Švicarske konfederacije je v odločitvi, ki je popolnoma nasprotovala globalnemu cunamiju spolne zmede, zavrnila ideologijo spola z razsodbo, da je spol binaren in da so ljudje zakonsko moški ali ženske, brez izjeme.

                   

Švica ostaja neka “oaza normalnosti”. Razmišlja o omejitvi prodaje električnih avtomobilov in zaprtju svojih meja za priseljence, zdaj pa je ponovno dokazala, da ni le “stereotipno” država napredka. Švicarska vlada je namreč zavrnila predlog za uvedbo možnosti “tretjega spola” ali “brez spola” za uradne evidence. Če se želite vpisati v švicarski civilni register, bosta na voljo samo dve možnosti glede spola, tako kot je normalno in biološko zasnovano – moški ali ženska. Nebinarna možnost ni podana.

“Binarni spolni model je še vedno močno zasidran v švicarski družbi,” je dejal švicarski zvezni svet v odgovoru na dva predloga parlamenta, poroča Associated Press. “Trenutno družbenih predpogojev za uvedbo tretjega spola ni,” je dodal. Etična komisija švicarske vlade je v poročilu iz leta 2020 ugotovila, da še ni pravi čas za spremembo sistema. Po mnenju švicarskega parlamenta je postopek revizije državne ustave zapleten, delno ali popolno revizijo ustave mora odobriti tako večina volivcev kot tudi večina 26 kantonov v državi. Ta proces lahko sproži bodisi ljudska iniciativa, ustavodajna skupščina ali ustavodajna konvencija.

Postopek revizije državne ustave je zapleten. Po mnenju švicarskega parlamenta mora delno ali popolno revizijo ustave potrditi večina volivcev in večina 26 kantonov v državi. Po poročanju Euronews je politični sistem v Švici uravnotežen v štirih glavnih političnih strankah od skrajne levice do nacionalistične desnice. O pomembnih vprašanjih pogosto potekajo javni referendumi. Tako Nemčiji kot Avstriji, sosedama Švice na severu oziroma vzhodu, je ideologija spola že bila vsiljena s sodbami zveznega sodišča.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko hrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...