Tajna loža Mira Cerarja – ko začnejo vladajoči bežati pred novinarji

Datum:

Ne, Miro Cerar ni postal član tajne lože ali verske sekte kot njegova finančna ministrica. Mnogo huje. V tajno ložo je spremenil kar Vlado Republike Slovenije. V zadnjem času so javnost praktično odrezali od informacij. Kaj se dogaja na vladi, je praktično nemogoče izvedeti. Informacije v stilu “kako smo dobri za državljane” dobivajo in objavljajo le še režimski mediji. V zadnjem mesecu pa je od posameznih ministrov, še manj pa od Cerarja, praktično nemogoče dobiti odgovore na vprašanja. Pred novinarji dobesedno bežijo.

Pa se vsi skupaj spomnimo, kaj je pred volitvami Miro Cerar obljubljal (citat iz njegovega programa):
“Povečati sodelovanje, transparentnost in odgovornost delovanja temeljnih političnih institucij na lokalnem, državnem in mednarodnem nivoju.”

Cerar beži pred vprašanji novinarjev
Povečati transparentnost delovanja je ključno za demokratični nadzor nad delom vlade in to je Miro Cerar kot ustavni pravnik dobro vedel pred volitvami, danes pa je to očitno pozabil. Sicer so ga še polna usta transparentnega delovanja, vendar to ne velja zanj niti za njegovo vlado. Zaprli so se pred javnostjo, kot da so tajna loža, in dobesedno bežijo pred novinarji, če jih slučajno ujamemo na kakšnem samopromocijskem fototerminu vožnje s kolesom ali svečanem odpiranju bankomata.

Da navedeno drži, dokazuje dogajanje ta petek, ko sta se predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odpravila na režirano predstavo uspešnosti ministrice v jeseniško bolnišnico z namenom prepričati javnost, da pozabijo na čakalne vrste in razraščajočo korupcijo v zdravstvu. Najprej sta si simbolno umila roke in se strokovno sprehodila po bolnici. Ko se je predstava končala, je Miro Cerar ponosno stopil pred novinarje in dobrohotno namignil, da ima čas in se mu danes ne bo nikamor mudilo, torej si bo blagohotno vzel čas za novinarska vprašanja.

Najprej je seveda povedal naučeno besedilo, ki mu ga je pripravila PR služba, in pohvalil izjemne dosežke ministrice za zdravje, veliko časa je namenil njenemu trdemu delu in zaslugam. Seveda kot ponavadi ni povedal nič konkretnega, zato vam v tem zapisu tega ne morem predstaviti.

Milojka Kolar Celarc “dobesedno” krvavi v bitki s čakalnimi vrstami
Sledilo je nekaj prijaznih vprašanj dvornih novinarjev, ki jih je Miro Cerar izkoristil, da je pohvalil svojo epsko borbo proti korupciji in klientelizmu. Vse prisotne je pomiril, da bo vztrajal v tej borbi in da bosta on in njegova vlada vztrajala brez popuščanja. Ni pozabil omeniti Milojke Kolar Celarc, ki baje “dobesedno” krvavi v bitki s čakalnimi vrstami v zdravstvu. Čeprav še ni videti rezultatov, pa so baje čakalne vrste tik pred izdihom.

Potem je pa sledilo neprijetno vprašanje novinarke Nove24TV: “Gospod Cerar, kako komentirate navodilo ministrice, da mora UKC Maribor zdravila iz krvi (in pripravke) kupovati pri zavodu za transfuzijo, čeprav so dražja?”

In kaj je Cerar odgovoril? “To bo pa ministrica odgovorila, saj je tukaj?”

  1. Spoštovani gospod Cerar, vi ste predsednik Vlade Republike Slovenije in vseh njenih državljanov, ki so vas izvolili, ker ste obljubljali transparentnost. Na takšno vprašanje ste dolžni odgovoriti, pa niste. Ker ne delujete v dobrobit državljanov, niti niste zvesti svojim obljubam. Kaj je tisti, ki krši dane obljube, pa vemo vsi.
  2. Ne imejte nas za neumne! Kako za vraga pa lahko ministrica odgovori, kako vi komentirate njena nezakonita navodila?!

Ker je Cerar povedal, da se mu ne mudi, je izkoristil priložnost in nadaljeval z opisovanjem njegove in ministričine požrtvovalnosti v boju zoper korupcijo. O nezakonitih navodilih pa nič.

Nato je kot gentleman prepustil besedo ministrici, ki je takoj začela strastno razlagati o svojem trdem delu in grozovitih uspehih, ki jih je dosegla, odkar vodi ministrstvo. Seveda ni pozabila okarati nekaterih zlonamernih medijev, ki napačno ocenjujejo njeno delo in mnogokrat celo pišejo neresnice. Ni pa presenečenje, da je pozabila povedati, da se ne odziva na vabila, da bi predstavila svoja stališča na Novi24TV, in da ne odgovarja na naša vprašanja.

Enako vprašanje je dobila tudi ministrica
Ko je zmanjkalo prijaznih vprašanj, je sledilo vprašanje novinarke Nove24TV o njenem navodilu glede nakupa zdravil iz krvi. Kot je v navadi pri ministrih Cerarjeve vlade, na vprašanje novinarke ni odgovorila, se je pa pohvalila, da imamo v Sloveniji odlično razvito krvodajalstvo in da smo ena redkih držav, ki ima kri zastonj.

Gospa ministrica! Če imamo kri zastonj, zakaj so potem zdravila, ki jih prodaja zavod za transfuzijo, dražja od tujih dobaviteljev? Ni se treba truditi z odgovorom, si bodo bralci sami ustvarili mnenje.

Potem je Miro Cerar začutil potrebo, da dovoli novinarjem še kakšno vprašanje. Prijazno in dolgovezno je odgovoril na vprašanje o prodaji NLB. Potem ga je novinarka Nove24TV vprašala, ali podpira spremembo zakona o tujcih. Pa je Miro Cerar, ki se sicer zavzema za transparentnost delovanja, odvrnil, da to ni današnja tema.

Ponovno skrajno sprenevedanje. Najprej si je Miro Cerar umival roke, nato je govoril o zdravstvu, potem o NLB, zakon o tujcih pa ni današnja tema. Ni res. Zakon o tujcih je zelo resna tema, le da Miro Cerar ne želi o njej govoriti.

Naenkrat se je našemu predsedniku vlade začelo silno muditi (čeprav je na začetku rekel, da ima čas) in je pobegnil. Pobegnil je tako, kot pred resnimi in konkretnimi novinarskimi vprašanji bežijo njegovi ministri.

Vlada se je začela skrivati pred javnostjo
Nas državljane pa mora to zelo skrbeti. Ko se začnejo vladajoči skrivati pred javnostjo, to pomeni, da pripravljajo nekaj slabega in praviloma dragega za davkoplačevalce. Neodgovorjenih vprašanj je vse več.

Za konec postavljam Miru Cerarju še dve vprašanji. Kaj ste storili, da bi tisti, ki so ukradli milijarde iz naših bank, odgovarjali? In kdo in kako kadruje v SDH, DUTB, KAD … ?

Za osvežitev spomina izsek iz vaših predvolilnih obljub:
Tajna loža Mira Cerarja 1Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...