Tako je v jedrni Evropi: V Franciji protestnik zaradi uničenja Macronovega portreta obsojen na zapor

Datum:

Medtem ko v Sloveniji grožnje s smrtjo in vandalizem odgovorni varnostni organi ignorirajo, je v Franciji človek brez kartoteke, zato ker je uničil portret francoskega predsednika, obsojen na zapor in ožigosan za kriminalca. Dogodek se je pripetil med protestom proti obveznemu cepljenju. 

                   

Sodišče je obsodilo 52-letnika na pogojno zaporno kazen, ker je uničil portret francoskega predsednika Emmanuela Macrona v mestni hiši. Šlo je za protest, ki je potekal v soboto proti tako rekoč obveznemu cepljenju, ki naj bi bilo uveljavljeno prek cepilnega potnega lista za covid-19, ki je v Franciji znan kot zdravstvena izkaznica, poroča Breitbart

Protestnik je pripadal skupini ljudi, ki je vdrla v mestno hišo Poitiers, ostranila uradni portret francoskega predsednika, ga raztrgala in odvrgla čez balkon. Videoposnetek dogodka se je pozneje razširil po družbenih omrežjih. Ko je bil storilec kaznivega dejanja soočen z videoposnetkom, je priznal, da je portret raztrgal in ga vrgel z balkona ter pristavil, da svoje ravnanje obžaluje. Gre za človeka, ki v svoji kartoteki nima predhodnih kriminalnih dejanj.

Kljukasti križi, ministrstvo za kulturo. (Foto: Ministrstvo za kulturo)

Kot je na sodišču še dejal, ga je prevzelo razpoloženje množice, obenem pa je bil razočaran zaradi preteklega leta in zaradi ideje, da ne bo smel obiskati restavracije brez zdravstvene izkaznice. Potem ko je bil spoznan za krivega – da je ukradel portret, ga je sodišče obsodilo na 15 dni zaporne kazni in pet let pogojne zaporne kazni. Kazen bo zabeležena v kazenski evidenci.

Žena premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je prejela grožnje s smrtjo. (Foto: sta, Nova24TV)

V Sloveniji smo videli že vse mogoče, le sankcij bolj malo. Pred časom so protivladni protestniki denimo kamenjali lutko premierja Janeza Janše in zažgali upodobitev notranjega ministra Aleša Hojsa. Nekatere kamere so storilce celo zalotile pri risanju svastik na poslopju kulturnega ministrstva, denimo ultralevičarja Vuka Čosića. Spomnimo se tudi akcije “pljuni in se nasmehni”, v sklopu katere je bil popljuvan in deležen groženj vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za boj proti covid-19 dr. Mateja Logar. (Foto: Facebook)

Ena glavnih podpornic akcije je bila aktivistka Anica Bidar. Obenem je še pozivala k obešanju poslancev. Spomnimo tudi na grožnje s sekanjem glav Janševi družini.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...