Tako se je o jedrski vojni “pošalil” Vladimir Putin

Datum:

“Ni veliko stvari, ki so manj smešne, kot ko se poskuša Vladimir Putin pošaliti o jedrski vojni,” je na Twitterju zapisal Francis Scarr, ki za BBC spremlja Rusko državno televizijo. Ob spremljanju intervjuja z Vladimirjem Putinom ga je namreč spreletel srh, ko se je ta pomenljivo pošalil o jedrskem uničenju.

                   

Ruski predsednik Vladimir Putin se je med intervjujem v klubu Valdai “pošalil” o jedrskem uničenju. Med pogovorom so se spomnili predsednikove izjave izpred nekaj let, ko je v komentarju o jedrskem orožju dejal, “da bomo vsi končali v raju.”

Ruski zunanjepolitični komentator, glavni urednik in raziskovalni direktor kluba Valdai Fjodor Lukjanov je intervjuval Putina po predsednikovem dolgem govoru. Lukjanov je na isti prireditvi omenil Putinove govore izpred štirih let. Takrat je Putin ob vprašanjih o jedrski vojni skomignil z rameni, danes pa se o tem pomenljivo ‘šali’. “Napadalec bi moral vedeti, da je maščevanje neizogibno, da bo uničen, če bomo mi tarča napada. Šli bi v nebesa kot mučeniki, oni (napadalci) pa bi umrli. Ne bi imeli niti časa za obžalovanje,” je med drugim takrat izjavil Putin. Istega leta je Rusija v gorečem govoru Vladimirja Putina predstavila nove sisteme jedrskega orožja v različnih stopnjah razvoja.

V spodnjem videu Lukjanov navaja, da je takratna Putinova izjava vzbudila skrb, Putina pa je ponovno vprašal, ali zares meni, da bomo vsi končali v raju.  Na tej točki se je Vladimir Putin odločil, da se bo iz situacije pošalil. Vzel si je daljši premor, nato pa se v tišini z nasmeškom obrnil proti sogovorniku. Iz občinstva je bilo slišati živčno hihitanje, Putin pa je po nekaj trenutkih rekel: “To sem naredil namerno, da bi te prestrašil,” Lukjanov pa mu je odgovoril: “Učinek dosežen.

Francis Scarr, BBC-jev novinar, ki se osredotoča na spremljanje ruskih medijev in je videoposnetek delil na Twitterju, je zapisal, da “ni veliko manj smešnih stvari od tega, da se Vladimir Putin poskuša šaliti o jedrski vojni.”

Jedrsko orožje je bilo nedavno poudarjeno v vojni retoriki Kremlja. Trenutno v Rusiji poteka tudi vaja jedrskega orožja Grom, kjer se testirajo oborožitveni sistemi vseh delov ruske jedrske triade. Predsednik Putin je v sredo nadzoroval izstrelitve raket. Moskva je podala tudi čudne in popolnoma neutemeljene trditve o ukrajinski “umazani bombi” in lažnih raketah. Po mnenju večine strokovnjakov je cilj rožljanja z orožjem odvrniti zahodne države od podpore Ukrajini.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Mahnič o nezakonitih ravnanjih Svobode, Lah ostal brez argumentov

"Če je lahko elektro tajkun, ki je trenutno v...

[Video] Stara padala za Gazo? “Kdo je glasoval za te bedake?”

Vlada bo za Palestince porabila 2,5 milijona evrov. To...

Slovenski gostinec prevzel upravljanje 4-zvezdičnega hotela in gradu v lasti svetovno znane družine

Družina Riedl, ustanoviteljica in lastnica svetovno znanega podjetja za...

Orban: Sodba Sodišča EU (ECJ) je resna kršitev prava EU

Poleg levo nagnjenega Evropskega parlamenta je Sodišče EU (ECJ)...