Po četrtkovi Tarči z Janezom Janšo je jasno, zakaj si Golob ni upal priti na soočenje

Datum:

“Inštitut 8. marec se predstavlja kot civilnodružbena organizacija, ustanovili pa so jo funkcionarji iz stranke Levica in se financira iz tujine. Financiranje politične dejavnosti iz tujine je prepovedano. Gre za bypass, preko katerega se kršita slovenska ustava in zakonodaja,” je med drugim dejal nekdanji premier Janez Janša v oddaji Tarča, na kateri je nastopil sam, kljub temu da bi moral priti tudi premier Robert Golob. Ta je namreč stisnil rep med noge in je očitno mnenja, da ljudem, ki so ga izvolili, ne dolguje nikakršnih pojasnil. Precej sramotno.

                   

“Ne Milan Kučan, ne Janez Janša, ne Robert Golob. Izjave, da ne bodo dovolili, da nekdo zmaga … Take stvari smo slišali od Tita in Staneta Dolanca,” je dejal Janša, ki je komentiral izjavo, da bodo “storili vse, da dr. Anže Logar v drugem krogu predsedniških volitev ne zmaga.” Precej neprimerna in predrzna izjava za nekoga, ki je na taki poziciji, če vzamemo v obzir, da si sam ne upa nastopiti na javnem soočenju in to pred ljudmi, ki so ga izvolili in jim dolguje pojasnila v zvezi z dogajanjem in iskanjem rešitev za težave, pred katerimi je Slovenija. “Tega soočenja sem se veselil, ker pred nami niso le predsedniške in lokalne volitve, ampak tudi ostali težki izzivi, pri katerih bi morali koalicija in opozicija stopiti skupaj,” je v oddaji Tarča na RTV uvodoma dejal nekdanji premier Janez Janša.

Najprej je Janez Janša spregovoril o predsedniških volitvah in zavrnil očitke, da je kandidat Anže Logar Janšev ‘trojanski konj’. Pojasnil je, da ga je stranka seveda podprla, ker je po njihovem mnenju dober kandidat, da pa sta ga podprli tudi dve drugi stranki, s podpisi pa so ga podprli tudi ljudje, ki niso volivci SDS-a. “Sam sem doslej kandidiral na vseh volitvah in sem bil vedno izvoljen, velikokrat z najvišjim številom glasov. A se vseeno skuša Anžetu Logarju to, da je v stranki, katere predsednik sem, pripisati kot nekaj slabega.” Na drugi strani je kandidatka, ki jo je podprl prvi predsednik Milan Kučan, ki je po Janševih besedah večino politične kariere opravil kot neizvoljeni politik.

Foto: zajem zaslona

“Izvoljeni predsednik republike nima opozicije in mora zastopati tudi tiste, ki so volili proti njemu. Ustavni položaj in narava te funkcije sta drugačna,” je prepričan Janša, ki je pojasnil svojo odstonost v Logarjevi kampanji. Razlik med predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami je kar nekaj, saj mora, ko stranka tekmuje na parlamentarnih volitvah, ne glede na rezultat izvajati program, ki ga je zagovarjala pred volivci. “A pogosto prihaja do mešanja, kar lahko potrdim tudi na podlagi izjav Roberta Goloba, ki očitno, ker je svež v politiki, ne loči med lokalnimi, predsedniškimi in državnozborskimi volitvami. Sodeč tudi po plakatih, ki se zdaj pojavljajo in so enaki kot pred državnozborskimi volitvami.” 

Anže Logar (Foto: Facebook)

Logar bo predsednik vseh državljanov, sprejemal bo tudi odločitve, ki nam ne bodo všeč
Logarjeva kampanja je nastala po tem, ko je zbral podpise, in se tudi nadaljevala na isti način. Na vprašanje, ali se Logar odmika od stranke SDS oziroma od njenega radikalnega dela, pa je Janša odgovoril, da so “radikalni tisti, ki so zmagali brez volitev in bi jih bilo treba vprašati o podporah in vplivu.” Nato je ponovil, da bo moral biti Logar ob morebitni izvolitvi predsednik vseh državljanov. “Kar pomeni, da bo moral sprejemati tudi odločitve, ki nam ne bodo všeč, ker bo moral zastopati vse, se ravnati po ustavi in upoštevati razmerje sil v državnem zboru.” Janša je zadovoljen, da je Logarja kot dobrega kandidata prepoznala širša javnost. Glede svojega nasledstva pa je Janša odgovoril, da ima stranka SDS veliko dobrih kadrov in da tu ni razloga za skrb.

“Če je bilo to davčno svetovanje, si ga sam nisem priskrbel”
V oddaji so pokazali tudi posnetke Anžeta Logarja z ene izmed prejšnjih Tarč, ko se je z izjavami distanciral od Roka Snežiča, po navedbah voditeljice oddaje “enega ključnih svetovalcev takratnega premierja”. Logar je tedaj povedal, da je imel s tem težave, da s takšno osebo ne bi mogel sodelovati in da je tudi v stranki povedal, da mu to ni všeč. Janša je zavrnil navedbo, da je bil Snežič davčni svetovalec ali predsednika vlade ali stranke. Snežiča je namreč spoznal v zaporu, kamor je bil nezakonito poslan s protiustavno sodbo, ta pa je tam govoril o davčnem sistemu, luknjah in o tem, kaj bi bilo treba spremeniti. “Če je bilo to davčno svetovanje, si ga nisem sam priskrbel,” je navedel Janša. Glede Logarjevih izjav pa je dejal, da so o tem opravili razpravo v stranki in “to razčistili«, zavrnil je tudi očitke o vseh domnevno izpeljanih poslih z njim.

Iritirajoče je to, da se Inštitut 8. marec predstavlja kot civilnodružbena organizacija, ustanovila pa jo je Levica
Janša je komentiral tudi vzbujanje dvomov o napadu na Niko Kovač na svojem računu na Twitterju, pri čemer je pojasnil, da poobjave tvitov še ne pomenijo podpore tem tvitom. Glede na to, da je Inštitut 8. marec v preteklosti za vse kar po “defaultu” okrivil Janeza Janšo, je ta povedal, da sam nikoli ni objavil ničesar o Niki Kovač, kar bi spodbujalo sovražni govori, pri čemer je dodal, da se do domnevnega napada na Kovačevo ne opredeljuje. Ob tem je spomnil na afero Fotopub in na opozorila, da se tamkajšnji dogodki ne uporabljajo za politično obračunavanje. “Ta napad se je od samega začetka izkoriščal za politično obračunavanje.”

Nika Kovač je po novem namenila podporo goljufivemu predsedniškemu kandidatu Mihi Kordišu. (Foto: FB)

“Do gospe Kovač osebno nimam ne zamer ne zadržkov, tisto, kar iritira pri Inštitutu 8. marec, je to, da se ta institucija predstavlja kot civilnodružbena organizacija, ustanovili pa so jo funkcionarji stranke Levica, konkretno nekdo, ki je državni sekretar pri ministru Mescu. Financira se iz tujine in sodeluje pri kampanjah, medtem ko je po slovenski zakonodaji financiranje politične dejavnosti iz tujine prepovedano. To je neki by-pass, davčna oaza, prek katere se krši slovenska zakonodaja.” Janša je tako prepričan, da pri Inštitutu 8. marec ne gre za nevtralno nevladno organizacijo, temveč za organizacijo, “za katero je njena predstavnica sama izjavila, da se bori proti prejšnji vladi, ne da je kritična do sedanje oblasti. Medtem ko naj bi bile nevladne organizacije nadzor nad vsakokratno oblastjo.”

Prejel ni le šest groženj, ampak šest tisoč
Tožilstvo je zaradi groženj Janši, ko je bil še premier, vložilo šest obtožnih predlogov, dve sodbi sta bili obsodilni, trije postopki še potekajo. Janša med tem ni prijavil grozilnih pisnih pošiljk, ki so vsebovale naboje. Napisa ‘smrt janšizmu’, ki ga je Janša prijavil kot grožnje, pa tožilstvo ni prepoznalo kot kaznivo dejanje. Beseda ‘janšizem’ je namreč opredeljena kot politična usmeritev in ne pomeni poziva k smrti politika. Teh groženj ni bilo “šest, ampak 6000,” je podatke komentiral Janša. Ker kot predsednik vlade ni imel časa, se ni udeležil ene od obravnav in ni podal soglasja za kazenski pregon. “Ozračje se je bistveno pokvarilo v zadnjih 2 letih, ko je ves svet sprejemal težke ukrepe. Takrat se je na trgih širil sovražni govor, napadalo se je novinarje in policiste ter zasedalo obvoznice. Policija je reagirala milo, označevali pa so nas za diktatorje,” je dejal Janša.

Janša z enim stavkom demantiral poskus voditeljice
Na koncu oddaje je voditeljica vprašala Janšo za mnenje o dogajanju na RTV Slovenija, glede na to, da je v vodstvenih organih zaposlenih veliko njegovih nekdanjih sodelavcev, in pri tem naštela denimo Uroša Urbanijo, Draga Zadergala, Ksenijo Koren“Ti so vsi v vodstvenih organih? Sam mislim, da je samo eden,” je odgovoril Janša. Povedal je še, da morajo biti mediji kritični do vlade, ker ko niso bili, so stranke na oblasti mislile, da delajo vse prav, na koncu pa so izginile. Glede RTV Slovenija pa je dodatno izrazil mnenje, da je zdajšnja vlada sprejela zakon, s katerim bo v organe upravljanja spravila “paravojsko” predstavnikov prek “njim naklonjenih izbranih nevladnih organizacij”. Potrdil je še, da plačuje RTV prispevek in da, ko je v opoziciji, spremlja nekatere informativne in kulturne oddaje na RTV SLO, ko je na oblasti, pa časa za to nima.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...