Tako so videti strupeni raki, ki so preplavili obljudeno turistično destinacijo. Bi jih prepoznali?

Datum:

“Ko smo prišli na plažo, je bilo videti, kot da je pod površjem veliko temnih kamnov. Izkazalo pa se je, da je na tisoče morskih pajkov,” so povedali turisti – mnogo se jih je nepregledne množice rakov prestrašilo, nekateri pa so si jih z zanimanjem ogledovali. “Bilo je res neverjetno. Lahko sem lebdel na vodi nad njimi in se trudil, da ne bi stopil nanje,” je povedal eden slednjih. Raki naj bi imeli strupen ugriz, ki lahko ubije njihove plenilce – vendar je za ljudi neškodljiv.

Priljubljeno turistično destinacijo v britanskem Cornwallu je preplavila velika množica strupenih rakov oziroma morskih pajkov.  Slike, ki so jih delili na družbenih omrežjih, prikazujejo mrgoleče rake, ki so se kopičili v plitvinah plaže Porthgwidden v St. Ivesu. Raki so tam, da odvržejo svoje oklepe, preden se vrnejo v svoje gnezditveno območje, kot del letnega vzorca selitve vrste v iskanju toplejših voda. Kljub poročanju o povečanem številu rakov pajkov v britanskih vodah, je v Združenem kraljestvu malo trga za meso morskih pajkov, čeprav velja za poslastico v evropskih državah, vključno s Španijo in Francijo, piše independent.

Dopustnica, ki se je potopila, da bi si ogledala podmorski spektakel, je rekla, da še nikoli ni videla kopičenja morskih pajkov v v tolikšnem številu. Ko se morski pajki “levijo” izstopijo skozi zadnji del oklepa, pri čemer za seboj pustijo celoten eksoskelet, vključno z nogami in očesnimi stebli. Na prvi pogled je videti, kot da so raki še vedno prisotni v svojem oklepu. Kate Lowe, pomorska fotografinja, ki se vse leto potaplja v Porthgwiddnu, je povedala: “V večini časa časa skozi vse leto hodim na potapljanje, vendar še nikoli nisem videla toliko morskih pajkov.”

Foto: Instagram

National Coastwatch S.t Ives je za Cornwall Live povedal: “So samo lupine rakov, niso mrtvi.” Pojasnili so, da odvržejo školjke za nove rake.  Julija lani je skupino trupel rakovega pajka naplavilo na plaže Angleseyja pri severnem Walesu. Fotografije, podobne današnjim iz Cornwalla, so zajele grozljivo podobo, kjer so se zbrale noge, kremplji in oklepi naplavljenih rakov pajkov.

Foto: Instagram

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...