Takšno bojno ladjo bodo kupili Hrvati, medtem ko pri nas levica nasprotuje nakupu nekaj oklepnikov

Datum:

Prizadevali si bomo za nakup večnamenske bojne ladje – je v začetku avgusta v govoru v Kninu poudaril premier Andrej Plenković o načrtih za prihodnjo opremo hrvaške vojske. To je prvič, da je vlada uradno potrdila, da gre v projekt nabave vojaške ladje razreda korvete, za potrebe hrvaške mornarice. Gre za 500 milijonov evrov vredno ladjo, ki je dvakrat daljša od Petra Krešimirja IV, je pisal Jutarnji list in navedel, da so razvoj, gradnja in oprema takšne korvete izjemno dragi.

Po neuradnih informacijah naj bi se mornariški strokovnjaki že dlje časa ukvarjali z opredelitvijo tehničnih lastnosti ladje in njenega namena, uvrstili pa naj bi jo v novi Dolgoročni načrt razvoja oboroženih sil. Že konec lanskega leta je načelnik generalštaba admiral Robert Hranj napovedal nakup lahke večnamenske ladje korvete, ki bi bila namenjena za površinsko, protipodmorniško, protizračno in protiraketno bojevanje.

Sama ladja je bila zamišljena kot bodoča štabna ladja Hrvaške vojne mornarice, ki bi bila namenjena varovanju državne meje, vendar bi vojna mornarica z njo lahko plula v Sredozemlje in celo v oceane. Dolga do 100 metrov bi bila tudi največja ladja hrvaške mornarice – za primerjavo, raketna topnjača Petar Krešimir IV. je dolga 54 metrov. Po besedah ​​admirala bi mornarica to ladjo lahko dobila med letoma 2025 in 2030 – šli bi namreč v izgradnjo povsem nove ladje. Korveta je opremljena z več topovi srednjega in malega kalibra, raketami zemlja-zemlja in zemlja-zrak ter protipodmorniškim orožjem. Tako izjemno draga izdelava ladje je lani spodbudila Evropsko unijo, da je v okviru Evropske obrambne agencije odobrila financiranje razvoja novega razreda vojaških ladij, ki bi jih gradili za članice Evropske unije pod delovnim imenom “Evropska patruljna korveta”, je še pojasnil Jutarnji list.

Hrvaška bojna ladja Kralj Petar Krešimir IV. Vir: Wikipedia

Medtem ko Hrvati kupujejo bojno ladjo, pa se Slovenci še vedno prepiramo glede nakupa nekaj oklepnikov – da bo menjavi vodstva obrambnega ministrstva sledila revizija pogodbe za nakup nemških oklepnikov boxer, ki jo je sklenil odhajajoči minister Matej Tonin, so napovedali že kmalu po volitvah. Revizija naj bi še potekala, neuradno pa naj bi potekali pogovori o možnosti nakupa poljskih osemkolesnikov KTO rosomak, ki jih proizvajajo po licenci finske Patrie, so julija poročali mediji. Tonin je v odzivu zapisal, da so oklepniki rosomak zastareli in vojakom nudijo slabšo stopnjo zaščite, saj ne izpolnjujejo minimalnih vojaških zahtev s področja zaščite. “Politik, ki si bo upal odstopiti od te pogodbe, bo storil politični samomor, vsaj kar zadeva vojsko. Ta namreč že predolgo posluša obljube, da bo država izpolnila svojo obveznost in vzpostavila vsaj eno bataljonsko bojno skupino,” pa je za Delo povedal Rok Zupančič s katedre za obramboslovje na FDV-ju.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Migranti na poljskem sodišču tožili mejno stražo in zmagali

Poljska mejna straža je nedavno izgubila dve pravni zadevi,...

Venezuela: socialistični diktator obljublja “prelivanje krvi”, če bi izgubil lažne volitve!

Socialistični diktator Venezuele Nicolás Maduro je v sredo zagrozil...

Poljska političarka je zatresla evropski parket – povedala, je kar si večina Evropejcev misli

Kdo je 34-letna poljska političarka, o kateri danes govori...

Je novinarka Tednika v prispevku namerno zavajala?

"Moti nas, da je prispevek v Tedniku dne 15....