Talibani zaradi finančne krize prepovedali rabo tujih denarnih valut

Datum:

Talibani so v Afganistanu prepovedali rabo tujih denarnih valut. Kot razlog za takšno odločitev je talibanski tiskovni predstavnik Zabihullah Mujahid povedal, da gre za nacionalne interese in trenutno stanje ekonomije v državi.

“Gospodarsko stanje in nacionalni interesi v državi zahtevajo, da vsi Afganistanci rabijo afganistansko valuto v vsakodnevni trgovini,” je pojasnil talibanski tiskovni predstavnik Zabihullah Mujahid in poudaril, da bodo islamski radikalci, ki so uspešno prevzeli oblast v državi po 20 let trajajoči ameriški okupaciji, kršitelje novega zakona preganjali.

“Islamski emirat”, kakor se uradno imenuje Afganistan, odkar so na oblasti talibani, “odreja državljanom, prodajalcem, trgovcem, poslovnežem in splošni javnosti naj od sedaj svoje transakcije opravlja v afganih in se strogo izogiba rabi tujih valut”, so zapisali talibani v izjavi za javnosti.

S tujim denarjem financirali tri četrtine javnega proračuna
Na afganistanskih trgih je prevladovalo plačevanje z ameriškimi dolarji, medtem ko so na obmejnih območjih ljudje trgovali s pakistanskimi rupijami. Afganistan je s prihodom talibanov na oblast avgusta 2021 bil odrezan od mednarodne denarne pomoči. ZDA, Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) so po poročanju RT Afganistanu blokirali dostop do 8,5 milijarde dolarjev, ki ji je srednjeazijska država imela shranjene v tujini. Ravno tako so Afganistan odrezali od mednarodnih posojil.

Talibani na ulicah (foto: EPA)

Mednarodna denarna pomoč je sicer zagotavljala kar tri četrtine vsega javnega proračuna v Afganistanu. Ugiba se, da bi prepoved rabe tujih denarnih valut lahko vodila do poglabljanja afganistanske ekonomske krize in potencialno pomanjkanje denarja vodilo do množičnega stradanja ter nove migrantske krize. Iz tega razloga je skrajni čas, da države Evrope, ki so navsezadnje edina destinacija vseh migrantov, same zavarujejo svoje meje, ker bodo sicer same končale kot Afganistan.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...