Talibanska delegacija po pristanku na Norveškem takoj prijavljena oblastem zaradi vojnih zločinov

Datum:

Član talibanov Anas Haqqani, vodja teroristične mreže Haqqani, je bil po pristanku na Norveškem takoj prijavljen norveški policiji zaradi vojnih zločinov. Norveški premier Jonas Gahr Stoere je pogovore, ki jih je ta teden vodila njegova država, med talibani in afganistanskimi aktivisti civilne družbe ter zahodnimi diplomati o humanitarni krizi v Afganistanu označil za “resne” in “pristne”. Tridnevna pogajanja so se zaključila v torek ob protestih in kritikah zlasti s strani afganistanskih skupin za pravice glede odločitve Norveške, da gosti islamistične talibane, ki so prevzeli oblast v Afganistanu avgusta lani.

                   

Norveški premier Jonas Gahr Støre je novinarjem v New Yorku dejal, da srečanja niso enaka legitimizaciji vlade trde skupine v Kabulu. Dejal je, da je to “prvi korak” pri soočanju z de facto afganistanskimi oblastmi za preprečevanje humanitarne katastrofe v tej državi. Med drugim je pojasnil, da ne gre za dejanje priznanja, ampak, da gre zgolj za ukrep, ki bi omogočil, da tisti, ki imajo oblast v Afganistanu, odgovarjajo.

Norveška bi morala stati na strani žrtev

S tem se ni strinjal norveško-afganistanski akademik Zahir Athari, ki meni, da bi morale biti “norveške oblasti na strani žrtev – afganistanskega ljudstva”. Athari je v ta namen policiji ovadil in pozval k aretaciji Anasa Haqqanija, čigar brat je afganistanski notranji minister Sirajuddin Haqqani, ki je v soboto pristal v Evropi kot del talibanske delegacije, ki je na obisku na Norveškem zaradi pogovorov z ZDA, Združenim kraljestvom, EU in drugimi.

Anas Haqqani (Foto: epa)

“On in njegova mreža stojita za najbolj smrtonosnimi napadi na civilno prebivalstvo v Afganistanu od leta 2001,” je dejal Athari za televizijsko postajo NRK in dodal, da ga “boli, da Sirajuddin Haqqani, prihaja kot spoštovan gost tukaj na Norveškem, namesto da bi bil vklenjen na sodišču za človekove pravice v Haagu”. Dejstvo, da so prišli z zasebnim letalom, pove, da bi se dialog lahko odvijal tudi v Afganistanu ali afganistanskih sosednjih državah, ne da bi talibanom izkazali čast, da se usedejo na zasebno letalo za Norveško.

Norveški premier ni bil seznanjem s tem, kdo vse bo z delegacijo prispel

Talibanska delegacija je na Norveškem v okviru tridnevnega niza srečanj z uradniki in diplomati iz Norveške, Združenih držav, Združenega kraljestva in Evropske unije, da bi razpravljali o razmerah v Afganistanu, ki se sooča z resnimi humanitarnimi izzivi, kot je hrana in pomanjkanja. Norveški premier Jonas Gahr Støre je komentiral obisk talibanov in dejal, da je za obisk vedel vnaprej, vendar ni vedel, koga bodo talibani poslali kot del svoje delegacije.

Norveški premier Jonas Gahr Støre (Foto: epa)

“Razumem, da bodo reakcije. Je gibanje, ki je daleč od nas in naših vrednot. Toda začeti moramo od sveta, kakršen je,” je dejal premier Støre, ki je bil konec tedna v New Yorku na varnostnem srečanju Združenih narodov. Støre je tudi zapisal, da je bil leta 2008 v hotelu Serena v Kabulu, ko ga je napadla mreža Haqqani, kar mu prikliče negativne spomine, se pa zaveda, da odgovorni za to danes niso tukaj.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...