Kritične varnostne razmere na območju Velike Kladuše in Bihaća: “Ljudje ne morejo spati, ker se bojijo za varnost svojih družin”

Datum:

Varnostne razmere na območju Velike Kladuše in Bihaća se dodatno zaostrujejo. V zadnjih dneh je namreč prišlo do številnih spopadov med migranti, ki bivajo v tamkajšnjih sprejemnih centrih. Lokalno prebivalstvo je vedno bolj zaskrbljeno zaradi situacije, ki jim onemogoča normalno življenje.

                   

Bosna in Hercegovina se spopada z vedno večjim navalom ilegalnih migrantov, ki večinoma pristanejo v migrantskih centrih v Veliki Kladuši in Bihaću. Po poročanju spletnega portala Cazin.net se varnostne razmere na območju obeh omenjenih krajev posledično vedno bolj zaostrujejo. V zadnjem času prihaja med migranti tudi do številnih konfliktov, ki neredko vodijo do fizičnih obračunov, v katerih številni udeleženi utrpijo hude telesne poškodbe. Neomejeno gibanje nasilnih neidentificiranih oseb po Unsko-sanskem kantonu posledično povzroča vedno večjo paniko med lokalnim prebivalstvom.

Nasilje Pakistancev
Kapljo čez rob je predstavljal nedavni konflikt med Pakistanci in Alžirci v migrantskem centru Miral v Veliki Kladuši, ki ga policiji ni uspelo pravočasno zaustaviti. Tako je po poročanju domačina Envera Munjakovića iz lokalne skupnosti Polje 200 Pakistancev s kovinskimi palicami v rokah kmalu preganjalo Alžirce po celem kraju. “Tekli so po vasi, vstopali na dvorišča, ruvali ograje ter grabili Alžirce in jih brutalno pretepali,” je o nasilju Pakistancev povedal Munjaković. Zaradi omenjenega incidenta so se domačini na območju lokalne skupnosti Polje iz strahu zaprli v hiše, iz katerih večinoma pridejo le še, kadar je to nujno potrebno.

Migranti na območju Velike Kladuše (Foto: Al Jazeera Balkans)

Ljudje zaradi strahu ne spijo
Tudi sicer je nasilje migrantov na območju Velike Kladuše vsakodneven pojav. “Vsak večer se spopadajo pred bencinsko črpalko in pekarno,” o migrantih poroča Husein Karajić, prebivalec Polja. Ob tem pa velja poudariti, da nasilje ni edina težava, s katero se zaradi migrantov, ki so nagnjeni h kriminalnim dejanjem, soočajo v Veliki Kladuši. Domačin Asko Karajić iz lokalne skupnosti Polje pri tem opozarja zlasti na številne kraje in vlome. Ob tem poudarja, da domačini zaradi okrutnih kriminalnih dejanj živijo v ogromnem strahu: “Ljudje ne morejo spati, ker se bojijo za varnost sebe in svojih družin. Pred kratkim smo imeli primer, ko je skupina migrantov napadla tri naše domačine, zaradi česar je morala posredovati posebna policija.” Po poročanju Ale Šiljdedića, predstavnika Ministrstva za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona, policija ne glede na vse še vedno nima pooblastil, da bi premestila tiste migrante, ki povzročajo največ škode.

Ale Šiljdedić (Foto: Youtube)

Kritično tudi v Bihaću
Kritično je tudi stanje v Bihaću, kjer je pred kratkim skupina 20-30 oseb pobegnila iz migrantskega centra ter po celem kraju lovila drugega migranta. Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona je skupina bežečega migranta ujela v mestnem parku v središču mesta ter ga hudo pretepla, zaradi česar se zdravi v bolnišnici. Nekaj nasilnih migrantov je bilo v omenjenem primeru tudi aretiranih.

EU se zaveda zaostrenih razmer
Zaostrenih razmer na območju Velike Kladuše in Bihaća se zaveda tudi vodja delegacije EU za Bosno in Hercegovino Lars Gunnar Wigemark, ki je na nedavnem srečanju predstavnikom Unsko-sanskega kantona obljubil 13 milijonov evrov pomoči za reševanje vprašanja migracij na nivoju države. Pri tem se je zavzel za pristop, po katerem bi se migrantski centri bolj enakomerno porazdelili po celi Bosni in Hercegovini. Tudi to pa zagotovo ne bi rešilo težav, ki jih povzročajo nasilni migranti. Nasprotno, problemi, s katerimi se sedaj soočajo predvsem v Unsko-sanskem kantonu, bi se tako razširili še na druga območja države.

Lars Gunnar Wigemark (Foto: Al Jazeera Balkans)

M. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...