Tega na RTV niso objavili: Proslava na Mali gori je bila kvalitetna in pluralna, kakršen je bil TIGR

Datum:

Proslava 27. aprila 2021 je bila dostojna počastitev spomina na TIGR. Bila je kvalitetna in pluralna, kakršen je vedno bil tudi TIGR. Tigra se ne spodobi spominjati z enoumnim in pristranskim pogledom na svet,” so se v društvu Slovenski TIGR 13. maj odzvali na kritike društva TIGR Primorska in ZZB NOB. Hkrati poudarjajo, da bi moral v čast organizaciji TIGR uvesti nov državni praznik.

                   

Državna proslava ob dnevu boja proti okupatorju na Mali gori pri Ribnici je zaradi odsotnosti totalitarnih simbolov in lažne propagande poskrbela za paniko pri naslednikih komunistov. Še toliko bolj, ker so v luči sprave citirali pesmi partizanov in domobrancev. Večinski mediji so seveda objavili številne odzive Zveze borcev in komunistične struje društva TIGR, cenzurirali pa so odziv društva Slovenski TIGR 13. maj.

Proslava 27. aprila 2021 je bila dostojna počastitev spomina na TIGR. Bila je kvalitetna in pluralna, kakršen je vedno bil tudi TIGR. Tigra se ne spodobi spominjati z enoumnim in pristranskim pogledom na svet,” so se v društvu Slovenski TIGR 13. maj  in dodali, da  80 let po dogodku in 30 let po osamosvojitvi z veseljem pričakujejo nov državni praznik, ki si ga zasluži TIGR. Izključevanje je po njihovem ostanek nostalgije po časih enoumja, ki jih moramo preseči.

TIGR pomeni izvorni antifašizem
Hkrati v društvu pozivajo Tigr Primorske, da se pridruži prizadevanjem, da bo praznovanje Tigra dostojen izraz njegovega izvorno domoljubnega in neizključujočega pluralnega značaja. Kajti TIGR ne izključuje, TIGR združuje. “Obenem pozivamo ZZBNOV na gesto sprave in opravičilo spričo izdajstva njihovega pripadnika, storjenega Tigrovcem v noči iz 12 na 13 maj 1941.

Image

Nedavna državna proslava v počastitev Tigra je bila v razdobju 80 let prva po letu 2005. Upamo, da bo odslej vsako leto na dan 13. maja in spomin na TIGR  ne bo potrebno zavijati v splošno in potvorjeno embalažo upora, s katerim nima nič.  TIGR po mnenju društva nima primere ne v Sloveniji, ne v Evropi. Njegov sijaj je zgled tudi za današnjo Evropo kot primer izvornega antifašizma. SFSN – Smrt fašizmu, svoboda narodu, je tigrovski, ne komunistični pozdrav.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...