Tepihovalci otrok in družin: Druga obletnica ugrabitve koroških dečkov s strani koalicije zla

Datum:

Zgodnje pomladansko jutro 30. marca 2016 se je za koroška dečka, babico in dedka začelo kot običajen delovni dan. Nekaj mesecev po tragični izgubi mame in očeta, ki zaradi njenega umora v priporu čaka na sojenje, se je za koroška dečka življenje počasi umirjalo. Tako je bilo tudi usodnega jutra, ki je v njuni srci zarezalo novo, nerazumljivo in nepotrebno rano. Ko sta tistega poznomarčevskega jutra koroška dečka zadnjič vstala iz svojih posteljic v Pamečah, sta ju babica in dedek uredila in pripravila za odhod v vrtec. Fantka sta pojedla zajtrk, nato so se skupaj odpravili na, za dolgo časa zadnji, jutranji sprehod.

                   

Dečka sta ta dan še posebej močno in dolgo objemala babico in dedka. Šele ko jima je babica obljubila, da pride kmalu ponju, sta se umirila in se izgubila v gruči otrok. Nihče od njih ni niti pomislil, da se bo čez nekaj ur zanje začela nova tragedija, po svoje prav tako boleča, kot je bila izguba mamice in hčere. Fantka sta tega dne zaradi gestapovskega ravnanja CSD Velenje izgubila še dedka in babico. CSD Velenje je namreč protipravno, brez vednosti starih staršev, pri katerih sta po umoru mame bivala, koroška dečka ugrabil iz vrtca in ju namestil k neznani rejniški družini …

April 2016
Babica in dedek sta svojo žalost zaupala celotni Sloveniji. Začelo je vreti, a odgovorov ni bilo. V znak podpore babici in vnučkoma so prvi dnevi aprila minili v znamenju dveh manjših spontanih protestov pred CSD Velenje. Sledil je protiudarec v obliki sramotne novinarske konference Anje Kopač Mrak, na kateri je priznala osebno vpletenost, okrog sebe pa zbrala celo vojsko svojih “strokovnjakov”, ki so pričakovano “ugotovili”, da je bila ugrabitev otrok iz družine babice in dedka pravilna, ker se veselita novih posteljic, kot je izjavila Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Nato smo krajani Pameč in nekaj strokovnjakov socialnega dela 11. aprila ustanovili Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter pred ministrstvom za družino organizirali prvi večji protest, oddali pa smo tudi podpise civilne iniciative iz Pameč predsednici Komisije za peticije in človekove pravice Evi Irgl. Irglova je sklicala tri izredne seje komisije za človekove pravice, ki so jih Cerar-Židan-Erjavčevi poslanci sramotno blokirali in ovirali ter s tem pokazali svoj pravi obraz, zaradi česar se jih je prijelo ime “Koalicija zla”.

Maj 2016
Upravno sodišče v Mariboru je v sodbi, sprejeti 11. maja 2016, pritrdilo Gibanju za otroke in družine ter Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ko je odločilo, da so bile z odvzemom koroških dečkov kršene ustavne in človekove pravice babici in vnučkoma do družinskega življenja. Tukaj se je začel moj dvoletni boj z odvetnico CSD Velenje in Slovenj Gradec Simono Marko, ki je v nasprotju z mednarodnimi konvencijami in prakso ESČP trdila, da kršenje pravice do družinskega življenja zadeva samo babico, z otrokoma pa nima nobene zveze. Tozadevni poskusi utišanja zagovornikov koroških dečkov so dobili sodni epilog z letošnjo januarsko oprostitvijo pisca teh vrstic na mariborskem okrožnem sodišču.

Julij 2016
Po neuspeli junijski interpelaciji zoper Anjo Kopač Mrak, ki jo je podprl celo DeSUS, smo pred ministrstvom v organizaciji Gibanja za otroke in družine ter Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev ponovili protest za izpustitev koroških dečkov. Naš boj se nadaljuje, kajti koroška dečka do pravnomočnosti odločitve upravnega sodišča ostajata ujetnika stroke Anje Kopač Mrak. Sledijo pritožbe pravne zastopnice CSD Velenje Simone Marko kot tudi odvetnika babice koroških dečkov Velimirja Cugmasa.

Oktober 2016
Vrhovno sodišče je 19. oktobra 2016 v javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo Velenje in zastopnika babice koroških dečkov razsodilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit in da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka sta bila – z drugimi besedami – spoznana za ugrabljena. S tem je vrhovno sodišče, ki je v sodbi povedalo, da sta dečka po mamini smrti z babico in dedkom dejansko živela v družinskem okolju, za upravnim sodiščem in upravno inšpekcijo že tretjič pritrdilo zagovornikom koroških dečkov, a trmasta ministrica Anja Kopač Mrak ju ni hotela vrniti v objem družine. Sledi še druga, ponovno neuspela interpelacija brezčutne ministrice. Koalicija zla nadaljuje svoje uničevanje otrok, družin in starih staršev.

Božič 2016
Tik pred božičem 2016 poteka pred Cerar-Židan-Erjavčevo vlado družinski shod za izpustitev koroških dečkov v organizaciji Gibanja za otroke in družine ter Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Upali smo, da se bodo božični prazniki dotaknili etičnega Cerarja in materinskega čuta Anje Kopač Mrak. Zmotili smo se. Otroka ostajata plen brezčutne vlade.

Februar 2017
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo odvetnice Simone Marko, ki jo je podala v imenu Anje Kopač Mrak in njenega Centra za socialno delo Velenje, in pritrdilo vrhovnemu sodišču, da gre v zadevi koroških dečkov za hudo kršenje človekovih pravic, ustave in mednarodnih konvencij koroškima dečkoma, babici in dedku.

Simona Marko se je v imenu CSD Velenje pritožila zoper sodbo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da gre v zadevi »koroški dečki« za kršenje ustavno zajamčenih človekovih pravic. Od sodnikov ustavnega  sodišča bi pričakovali, da bodo storili vse, da se agonija koroških dečkov vsaj pri njih zaključi, a žal ta še kar traja, čeprav je od sramotne ugrabitve že dve leti.

Za ustavno sodišče bi zadostovalo izvedensko mnenje strokovnjaka razvojne psihologije, ki bi zlahka dokazal, da bi se otroka primerljivo ali bolje razvijala v njuni edini družini babice in dedka, saj je med njimi že bilo vzpostavljeno tesno in pristno družinsko razmerje, ki je pogoj za zdravo rast in razvoj otrok ter predstavlja največjo dobrobit otrok.

Marec 2017
Sodišče je s še eno klofuto odpravilo kršilce človekovih pravic vnukov in starih staršev: “Primer koroških dečkov je v interesu javnosti, mediji smejo in morajo poročati vseobsežno,” je odločilo v primeru tožbe odvetnice Simone Marko za dosego popolnega medijskega molka.

Okrajno sodišče v Ljubljani je, hvala Bogu, zavrnilo nerazumen poskus odvetnice CSD Velenje in Slovenj Gradec Simone Marko, da bi povsem utišala zagovornike koroških dečkov in dosegla prepoved omenjanja vnučkov v medijih. Odgovorni za nezakonit odvzem koroških dečkov so želeli medijem prepovedati uporabo poimenovanj “koroški dečki”, “velenjski dečki” ter “dečka, ki sta bila marca lani odvzeta babici in odpeljana v rejniško družino”. Tudi ta sodba je pritrdila zagovornikom koroških dečkov, da smo na pravi poti. A naš boj še zdaleč ni končan, kajti v ozadju se že snujejo kazenske ovadbe zoper nekatere izpostavljene zagovornike otrok in družin.

Maj 2017
Sredi cvetočega maja 2017 poteka pred parlamentom ob prvi obletnici sodbe upravnega sodišča iz Maribora odmeven družinski shod za izpustitev koroških dečkov v organizaciji Gibanja za otroke in družine ter Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ki ga krasi 20-metrski napis: Babi, kdaj gremo domov. Čeprav nam je maja 2017 že jasno, da se bo koalicija zla želela obdržati tudi za ceno trpljenja najbolj nemočnih, z opozarjanjem na hudo kršenje ustave in človekovih pravic koroškima dečkoma, babici in dedku ne bomo prenehali.

Januar 2018
Januarska oprostilna sodba ni le moja osebna zmaga niti samo poraz odvetnice CSD, ampak je skupna zmaga vseh slovenskih družin, otrok in starih staršev. Smisel dobi s sporočilom vsej Sloveniji, da potrebujemo takšno razumevanje otrok in družine, ki spoštuje krvne vezi in ljubezen starih staršev ceni bolj kot nove postelje in materialno ugodje.

30. marec 2018
Ob drugi obletnici ugrabitve iz vrtca sta koroška dečka še vedno v rokah tujcev, čeprav so bile izdane 4 pravnomočne sodne odločitve, ki potrjujejo nezakonitost odvzema in med drugim navajajo, da so bile “kršene ustavna pravica do družinskega življenja in številne druge ustavne in človekove pravice”, da “med njimi (vnukoma in starimi starši) obstaja družinsko življenje” in da je “treba pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do vnukov varovati pred posegi države”.

Dr. Verica Trstenjak: “Če je otrok živel v nekem okolju, kjer se je dobro počutil, ga ne moreš iztrgati iz tega okolja!”
Zahtevam zagovornikov pravic koroških dečkov je pritrdila tudi mednarodno priznana pravnica Verica Trstenjak. V enem svojih javnih nastopov se je vprašala, kako je mogoče, da so otroka odpeljali iz družinskega okolja in jima celo prepovedali stike s starima staršema. Povedala je, da za takšno ravnanje s strani države ni nikakršnega opravičila, in pristavila: “Zoper babico in dedka ni potekala nobena preiskava zaradi nasilja ali slabega ravnanja.”

Ko je iz medijev izvedela za potek zgodbe koroških dečkov, je šla preverit sodne zadeve v zvezi s sumi ugrabitev, ki jih je poznala iz prakse. S tem je tudi mednarodno priznana pravnica med vrsticami povedala natančno to, kar zagovorniki otrok in družin opozarjamo že dlje časa: “Gre za državno ugrabitev otrok!”

Na travniku je rožice nabiralo dekle …
Pred današnjo drugo obletnico sramotne ugrabitve koroških dečkov sem govoril z babico in dedkom. Pravita, da se ne bosta predala. Vsa čast za vajino upanje in vztrajnost! Z vami smo! Na tem mestu želim izreči zahvalo vsem, ki pomagate opozarjati na krivico in sramoto anti-družinske ministrice Anje Kopač Mrak in njenih pomagačev.

Solze so mi prišle v oči, ko me je najmlajši vnuček, ki čaka na vrnitev bratrancev iz ujetništva, s sijočimi očki pogledal in z dedkom veselo zapel: “Na travniku je rožice nabiralo dekle …”

Morda v spomin na umorjeno mamico koroških dečkov? Kako nepojmljivo brezsrčen moraš biti, da ne spoštuješ niti najbolj svetih vezi?

Franci Donko

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....