Savdski prestolonaslednik svari pred vojno med Iranom in Savdsko Arabijo

Datum:

Savdski prestolonaslednik je ob svojem obisku v ZDA svaril pred opuščanjem sankcij proti Iranu. Po njegovem mnenju bi v primeru, da se to nadaljuje, v roku 10-15 let prišlo do vojne med Iranom in Savdsko Arabijo.

                   

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman (MBS) je opozoril, da bi v primeru, da mednarodna skupnost ne uspe pri uvedbi dodatnih sankcij proti Teheranu, lahko v naslednjih 10-15 letih prišlo do vojne med Iranom in Savdsko Arabijo.

“Če ne uspemo v naših prizadevanjih (za dodatne sankcije proti Iranu), bomo čez 10-15 let najverjetneje v vojni z Iranom,” je povedal MBS v intervjuju za Wall Street Journal.

Dolgoletni spori
Med Teheranom in Riadom že dlje časa tli. Zadnje jabolko sporo naj bi po poročanju RT predstavljala sirska kriza, še posebej vprašanje bodoče oblasti v Siriji pod taktirko Bašarja al Asada. Savdijci hočejo spremembo režima, medtem ko ima Asad podporo Irana.

Prinčevo potovanje v ZDA naj bi samo še dodatno jezilo Irance, ki v njegovem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom vidijo “cinično samopromocijo” pred uradnim zasedanjem savdskega prestola. MBS je med svojim obiskom iranskega voditelja označil za “novega Hitlerja”. Iransko zunanje ministrstvo je v odziv na prinčeve obtožbe, da Iran gosti voditelje Al Kaide, savdskega prestolonaslednika označilo za “zblojenega” in “naivnega”.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...