Terorist, ki je v Stockholmu sejal smrt, zelo zadovoljen z izvedbo napada na nevernike

Datum:

Džihadistični morilec iz Stockholma, ki je obtožen, da je s tovornjakom zapeljal v mimoidoče poleg največjega nakupovalnega središča v mestu in pri tem umoril štiri ljudi, 15 pa jih je poškodoval, je policistom dejal, da je s svojim dejanjem več kot zadovoljen. 

                   

Verski fanatik, 39-letni Rakhmat Akilov, je med zaslišanjem priznal zločin, po navedbah vira znotraj policije pa je dodal, da je dosegel tisto, kar si je pred tem zadal. Priznal je tudi, da je pripadnik teroristične skupine Islamska država in dodal, da je pobudo za sejanje petkovega grozodejstva dalo vodstvo skupine, ki deluje iz Sirije.

Zahteva prekinitev bombardiranja teroristične skupine
Akilova so po petkovem napadu pridržali okrog devete ure zvečer po lokalnem času, v severnem delu stockholmskega predmestja, po tem, ko je ukradel tovornjak in z njim storil teroristični napad. Med zaslišanjem v zaporu Kronoberg je 39-letni fanatik povedal, da je s tovornjakom zapeljal proti nevernikom v znak povračilnega ukrepa, ker se Zahod bori proti Islamski državi in zahteva, da je treba prenehati z bombardiranjem v Siriji. Švedski časnik pa je zapisal, da je morilec brez kakršnih koli zadržkov povedal, da je povezan z Islamsko državo.

Foto: epa

Aretirani je policiji zatrdil, da se je odločil za izvedbo terorističnega napada, ker Zahod bombardira njegovo državo. Policija je potrdila, da je imel Akilov v kabini ukradenega tovornjaka tudi eksplozivno napravo, ki je bila izdelana doma. Ta je bila po navedbah Daily Maila sestavljena iz plinske jeklenke, kemikalij, žebljev in vijakov z namenom, da bi povzročila čim več možne škode, a ta v napadu na srečo ni eksplodirala.

Foto: epa

Med žrtvami tudi 11-letna deklica
Britanec, 41-letni Chrispin Bevington, ki je umrl v stockholmskem terorističnem napadu, je bil oče dveh mladih fantov. Med umrlimi so bili 31-letna belgijska turistka in dva švedska državljana, med katerima je bila tudi 11-letna deklica, ki je bila na poti iz šole proti domu.

Foto: epa

Aretirani se je izogibal deportaciji
Policija je tudi objavila, da je pridržani že kazal naklonjenost do ekstremističnih organizacij, zato je bila njegova prošnja za bivanje tudi zavrnjena. Po tem, ko je bilo njegovo delovno dovoljenje leta 2014 zavrnjeno, bi moral zapustiti Švedsko, a tega ni storil. Junija 2016 je švedski Urad za migracije ugotovil, da še zmeraj ni zapustil Švedske in odločil, da ga je treba izgnati iz države. Iz tega razloga se je Akilov potuhnil, se izognil policiji in se zaposlil v gradbeni industriji. Policijski zapisnik je razkril, da se je migrantu več mesecev pred napadom uspelo skrivati pred policijo in se izogniti izgonu iz države.

Švedska policija je še objavila, da na Švedskem živi več kot 3.000 nezakonitih migrantov, ki se izogibajo deportaciji iz države. Švedski premier Stefan Löfven pa je v ponedeljek zahteval, naj se vse nezakonite migrante pošlje domov.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...