Hrvatom jasno, Cerarju ne – preverjali bodo samo sumljive potnike, pri nas pa več kilometrski zastoji

Datum:

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku seje vlade povedal, da sta se tudi danes slišala s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem glede nadzora na meji. Dejal je, da je pozval Slovenijo, naj tako kot Hrvaška zamenja sistematični nadzor s ciljno usmerjenim preverjanjem potnikov, da bi se izognili dolgim čakalnim vrstam.

Plenković je dejal, da so obvestili Evropsko komisijo o odločitvi Hrvaške, da namesto sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, tudi državljanov EU, uvede ciljno usmerjeno preverjanje potnikov.

Hrvati bodo preverjali samo sumljiva vozila
Kot je pojasnil, bo hrvaška mejna policija preverjala samo vozila, za katera bodo obstajali indici, da je to potrebno. Menijo, da bodo na takšen način pospešili pretok čez mejo. “Verjamem, da bo tudi Slovenija prepoznala negativne posledice za gospodarstvo ter tudi v smislu frustracij potnikov in turistov. Upam, da bomo našli začasno rešitev vsaj med velikonočnimi prazniki,” je povedal Plenković.

Poudaril je, da bo Zagreb storil vse, kar lahko, da bodo našli trajnostno rešitev. Najlažje bo, kot je dejal, če bo postala članica schengna, a to ni odvisno samo od Hrvaške. Sklenil je, da je sistematični nadzor na meji za Hrvaško kot turistično državo nesprejemljiv. Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je pred vladno sejo novinarjem dejal, da so dosegli dogovor s kolegi v Sloveniji in na Madžarskem o nadzoru potnikov. Kot je pojasnil, bodo na meji s Slovenijo uvedli ciljno usmerjeno preverjanje potnikov, “ko bo potrebno”, na meji z Madžarsko pa za “daljše obdobje”.

“Mislim, da smo dosegli pomemben napredek glede reševanja vprašanja zastojev na meji. Ne vidim več težav, mislim, da smo zadeve uredili,” je izjavil Orepić. Pojasnil je, da čakanje na prehod meje ne bi smelo biti problem, ker je v ospredju varnost. “Vsi bi morali pokazati potrpežljivost, da bo pretočnost na meji čim boljša,” je dejal. Povedal je, da bo nadzor na mejah s Srbijo ter Bosno in Hercegovino nespremenjen, kar pomeni, da bodo izvajali ciljno usmerjeno preverjanje potnikov.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Novinar POP TV Ruparja opozoril, da aktivisti pripravljajo incident med današnjo tiskovko

"Ker smo s strani prijaznega novinarja iz uredništva enega...