Tesni sodelavci Marjana Šarca: “Škoda, ki je bila v času zadnjega mandata storjena, je ogromna in za razvoj Kamnika katastrofalna!” Si tega želimo za celotno Slovenijo?

Datum:

Marjan Šarec bi rad v “red” spravil Slovenijo, a ni bil sposoben urediti niti enega njenega dela, ko je za to imel priložnost – Kamnika namreč. V uredništvo smo prejeli korespondenco med svetniki občinskega sveta Kamnika s seje 6. junija 2018, v kateri svetniki izražajo nezadovoljstvo z županovanjem Šarca in njegovi delom. “Škoda, ki je bila v času zadnjega mandata storjena, je ogromna in za razvoj Občine Kamnik kot turističnega mesta dolgoročno gledano katastrofalna, s posledicami, ki jih bodo čutili tudi prihodnji rodovi,” je zapisal eden izmed svetnikov Aleš Lipičnik, nanašajoč se na dogodek, o katerem smo že pisali, da je Šarec tiho podprl migrantski dom v njihovi občini in da zaradi tega ni zastopal javnega interesa občank in občanov. Očital mu je še, da upa, da se zaveda, “kakšno škodo ste naredili Kamniku”.

Kot pravi Ivan Kenda, nekdanji direktor občinske uprave in nekdaj Šarčeva desna roka, “se zadaj v Občini Kamnik dogajajo čudne stvari”. O številnih nepravilnostih pri izvedbi nekaterih projektov v času županovanja Marjana Šarca smo že poročali, ko so Šarcu očitali razmetavanje 40.000 evrov občinskega denarja. Po dveh letih nadzora so namreč ugotovili drobljenje naročil, s čimer so zaobšli zakon o javnih razpisih pri 40-milijonskem projektu nadgradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja v letih 2014 in 2015. Šlo je za skupni projekt šestih okoliških občin, ves denar pa se je pretočil prek največje, kamniške občine.

“Afera dvorec Katzenberg”
V zadnjih dneh pa odmeva druga afera, o kateri smo tudi poročali, da se Kamniku obeta azilni dom za migrante, ki ga je Šarec, tako piše portal Kamnik Info, tudi sam tiho podprl. Morda se mu ravno zato tako mudi s koalicijo, preden med Kamničani izbruhne “afera dvorec Katzenberg”. Naj spomnimo. Družba Miloša Milovića VPS svetovanje d.o.o. je namreč na dražbi kupila nekdanjo upravno stavbo smodnišnice oz. dvorec Katzenberg v Kamniku, ker občina ni uveljavila predkupne pravice, in dvorec je tako prešel v last podjetja. To podjetje pa ima v lasti tudi Vegradov samski dom v Velenju, ki ga je preuredilo v azilni dom za migrante, ta pa ima z državo sklenjeno najemno pogodbo za vrtoglavih 15 tisoč evrov mesečno. Prebivalci Kamnika so tako izrazili nezadovoljstvo, saj bi Občina Kamnik lahko uveljavljala predkupno pravico, vendar je ni. Vprašanje je, zakaj se je odpovedala izvrstni priložnosti oz. možnosti uveljavitve predkupne pravice, s katero bi, za vsega 310.000 evrov oz. po ceni manj kot 10 evrov za kvadratni meter, prišla do 31.643 kvadratnih metrov velikega zemljišča znotraj nekdanje smodnišnice, na katerem se, razen nekdanje upravne stavbe, nahaja še več pomožnih objektov?

Svetniki so prepričani, da imajo namere družbe VPS svetovanje d.o.o. tudi (vsaj tiho) podporo odhajajočega župana Marjana Šarca ter vodilnih uradnikov njegove občinske uprave. Le-ti namreč niso izkoristili dane priložnosti, za nameček pa so, vsaj tako se dozdeva, storili tudi domala vse, da do uveljavitve predkupne pravice ne bi moglo priti niti na pobudo občinskih svetnic oz. svetnikov, ki so zamujeno priložnost povečini obžalovali, pri tem pa so nekateri izmed njih izrazili tudi nezadovoljstvo nad delom občinske uprave. 

MJU ni podprlo Kamnika zaradi njihovega slabega načrta z ravnanjem s stvarnim premoženjem
Sanja Kukovič,
strokovna sodelavka na Občini Kamnik, je zapisala, da “v zvezi s sklepi, sprejetimi na 25. seji, pri točkah Predlog odloka o rebalansu proračuna Občine Kamnik za leto 2018 ter Predlog dopolnitve načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Kamnik za leto 2018, vam sporočamo, da ministrstvo za javno upravo ni podalo pozitivnega mnenja glede možnosti uveljavljanja predkupne pravice na zemljiškem kompleksu, ki se nahaja na območju Smodnišnice. Ministrstvo med drugim izpostavlja, da sta prvenstveno povezana sprejem proračuna občine in letni načrt ravnanja s stvarnim premoženjem in da je novi zakon določil bolj prožne možnosti načrtovanja ravnanja s stvarnim premoženjem”. In da zaradi navedenega Občina Kamnik ne bo sodelovala na javni dražbi oz. za navedena zemljišča žal ne bo uveljavljala predkupne pravice.

Dvorec Katzenberg (Foto: Twitter)

Občina Kamnik ves čas delala popolnoma brez načrta, kako upravljati s prostorom
Svetnik Aleš Lipičnik pa je na to dejal, da se zdi  skorajda neverjetno, da Občina o namerah lastnika ni bila pravočasno seznanjena, saj bi občina sredstva v proračunu lahko rezervirala, če bi seveda to hotela. “Odgovor, ki ga je poslal MJU, jasno kaže na to, da je Občina Kamnik ves čas delala popolnoma brez načrta, kako upravljati s prostorom, ki je po Občinskem prostorskem načrtu (OPN) deklariran kot strateško najbolj pomemben prostor za razvoj turizma v Kamniku. Ker je občina dolžna zastopati javni interes, ki je v primeru upravljanja s prostorom zapisan v OPN-ju, potem lahko ugotovimo samo to, da občina javnega interesa občank in občanov ne zastopa.”

Šarec naredil ogromno škodo v Kamniku v času županovanja
Škoda, ki je bila na področju Kemijske industrije Kamnik (KIK) v času zadnjega mandata storjena, je ogromna, pravi Lipičnik in dodaja da je “za razvoj Občine Kamnik kot turističnega mesta dolgoročno gledano katastrofalna, s posledicami, ki jih bodo čutili tudi prihodnji rodovi. Če gre še za en izgovor več v seriji tistih, ki so zadnje štiri leta vedno znova poskušali opravičiti neopravičljivo, potem lahko rečem samo to, da sem sam razočaranj nad tovrstnim ravnanjem že vajen, kar pa reda velikosti povzročene škode seveda prav nič ne zmanjšuje. Upam, da se vsi, ki ste pri vsem tem sodelovali in morda še sodelujete, zavedate, kakšno škodo ste naredili Kamniku, ki ga imate menda vsi (vsaj deklarativno) radi”.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...