Tisoče privržencev se je udeležilo Pohoda za življenje v Washingtonu

Datum:

Tudi na letošnjem Pohodu za življenje v Washingtonu se je zbralo več tisoč ljudi, ki podpira prepoved splava. Shod je v luči letošnjih dogodkov še toliko bolj pomemben, saj Američani čakajo na odločitev vrhovnega sodišča, ki bi lahko razveljavilo odločbo ustavnega sodišča iz leta 1974, ko je bila vzpostavljena državna pravica do splava. “Čutim, da bi lahko to leto bilo to leto,” je dejala 28-letna udeleženka shoda.

                   

Tisoče nasprotnikov splava se je v petek zbralo v Washingtonu na letnem Pohodu za življenje, s katerim so letos imeli še dodatno upanje, saj udeleženci pričakujejo, da bo vrhovno sodišče razveljavilo odločbo, ki je uveljavila ustavno pravico do splava, poroča The New York Times. Vse od leta 1974 se udeleženci Pohoda za življenje zberejo v Washingtonu, potem ko se je vrhovno sodišče v zadevi Roe proti Wadu odločilo, da vzpostavi državno pravico do splava.

Napetosti med podporniki in nasprotniki splava so letos še večje, saj obe strani nestrpno pričakujeta odločitev sodišča o zakonu v Mississipiju, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti. Odločitev v primeru Roe je prepovedala v državah ZDA prepoved splava, preden plod postane sposoben preživetja, oziroma ko je star 22 tednov.

Foto: epa

Na ustnih razpravah decembra je šest konservativnih sodnikov sodišča nakazalo, da so nagnjeni k podpori zakona iz Mississippija. Več sodnikov je nakazalo, da so pripravljeni iti dlje in v celoti razveljaviti odločitev Roe. “Čutim, da bi lahko to leto bilo to leto,” je dejala 28-letna Laura Nunez iz Filadelfije. Slednja se je skupaj z ostalimi udeležila Pohoda za življenje na nacionalnem središču. “Če se to zgodi, bo to velika zmaga za vse nas.”

Podporniki shoda za življenje letos upajo na spremembe
Množica, odeta v debele plašče in šale, na ledu se je začela zbirati nekaj ur pred začetkom shoda opoldne. “Upamo in molimo, da bo to leto 2022 prineslo zgodovinsko spremembo za življenje,” je množici povedala Jeanne Mancini, predsednica sklada za obrambo in izobraževanje Pohoda za življenje. Tema letošnjega pohoda je bila “enakost se začne v maternici”, govorci na dvournem shodu pa so svoj namen primerjali z Black Lives Matter in bojem za enakost spolov. Mancinijeva je pohod označila za “največji shod človekovih pravic na svetu”, splav pa za “končno obliko diskriminacije”.

Foto: epa

Katoliški duhovnik Mike Schmitz iz Dulutha v Minnesoti, ki je sicer tudi voditelj serij in podkastov o Svetem pismu, je poslal množico na pohod v preddverje na Capitol Hillu z besedami: “Vsak otrok šteje, vsaka ženska šteje, vsaka oseba šteje.” Tudi skupine, ki podpirajo pravico do splava, predvidevajo, da bi lahko bila 49. obletnica odločitve ustavnega sodišča tudi zadnja. Ves teden so prirejali dogodke, na katerih so poudarjali, kako je odločitev Roe izboljšala zdravje in ekonomsko varnost žensk ter družin, ter opozarjali na tveganja, če jo sodišče razveljavi.

Razveljavitev odločbe v primeru Roe bi vrnilo državam samostojno odločanje o pravici do splava
Predsednica Pohoda za življenje Mancinijeva je skupine za pravice splava obtožila, da se bojijo nevarnosti, če Roe pade. V intervjujih pred pohodom je trdila, da bi razveljavitev odločbe preprosto vrnila vprašanje pravic do splava državam, da bi odločale po željah svojih državljanov. Podporniki splava namreč trdijo, da bi zavrnitev odločbe v primeru Roe imela hude in dolgotrajne posledice za ženske in otroke.

Medtem ko so bili govorci na shodu optimistični, da se bo sodišče odločilo za razveljavitev odločitve to poletje, so številni udeleženci protesta dejali, da se bodo še naprej udeleževali prihodnjih shodov, da bi zahtevali popolno prepoved splavov po vsej državi.

Pri shodu upajo na vse več mladih privržencev
69-letni Doug Winne in 65-letna Ruth Winne sta se dve uri vozila iz Lancasterja v Pensilvaniji do letošnjega shoda. Pohoda za življenje se redno udeležujeta že približno 35 let. Winne je dejal, da ga je k temu spodbudilo večje število prisotnih mlajših ljudi. Ob pogledu na množico okoli sebe je Winne dejal, da upa, da se bodo mlajši še naprej borili za prepoved splava. “Očitno smo na strani starejših,” je rekel Winne. “To je spodbuda, da to ni samo nekaj, kar nas, kot ljudi v 60., skrbi.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Stoječe ovacije za Trumpa, znan je tudi njegov izbranec za podpredsednika ZDA

V Milwaukeeju, tj. v ameriški zvezni državi Wisconsin, so...

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...