Vindišar: Omikron z vso silovitostjo virulentno kroži med nami

Datum:

Znano je, da okužba s koronavirusno različico omikron pri večini poteka v blažji obliki. A kljub temu namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager svari, da glede učinkov širjenja te različice na število obolelih za covidom-19 v bolnišnični oskrbi ni mogoče podati natančne napovedi. 

                   

Največje število potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji pripada starostni skupini med 15 in 45 leti. Podatek je na novinarski konferenci za javnost sporočila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager. Vendar pa je ob tem še posvarila: “Opažamo pa tudi, da se število pozitivnih veča tudi v višjih starostnih skupinah.” Zabeleženih je bilo namreč tudi več izbruhov koronavirusnih okužb v domovih za ostarele. K sreči večina med starejšimi covid-19 preboleva v blažji obliki, poroča STA.

Spodbudno je tudi dejstvo, da je delež okužb v domovih za starejše primerljivo s celotnim prebivalstvom majhen. Med 10. in 16. januarjem je bilo v Sloveniji potrjenih 45 tisoč in eno okužbo z omenjenim virusom. Poleg tega so epidemiološki strokovnjaki po navedbah Čakš Jagrove ugotovili več kot 60 tisoč stikov okuženih oseb, od katerih je bilo kar 51. 283 stikov izjemno rizičnih. Številni okuženi pa ob tem niso želeli povedati, s kom vse so bili v stiku.

Število cepljenj, testiranj in potrjenih okužb (Foto: Vlada RS, NIJZ)

Število okužb močno narašča tudi v šolah, vendar pa upanje vzbuja ustrezen nadzor in spremljanje infekcij v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Največji porast je beležen med starimi 14 in 19 let ter med zaposlenimi v teh ustanovah. Navedla je še, da se določene nejasnosti v zvezi z novo različico postopoma razrešujejo. Že znano je, da bolezen s tem sevom načeloma poteka v blažji obliki. Toda učinki masovnega zbolevanja na celotno prebivalstvo, na tvegane skupine prebivalstva ter tiste, ki so bili okuženi predhodno, še niso poznani.

Največji porast števila okužb z omikronom beležijo v ZDA, Franciji in Indiji
Posledično tudi ni znano, kako obremenjeni bodo covidni oddelki v prihajajočih tednih. V zadnjem času je opažen globalen porast števila covidnih obolenj, zlasti na območju Azije, medtem ko je zmanjšanje zaznano v Afriki. V vrhu rasti števila okužb pa so ZDA, Francija in Indija. Največ potrjenih okužb na 100 tisoč oseb tekom zadnjih dveh tednov, pa je zabeleženih na Stari celini, takoj za njo pa se nahaja Severna Amerika. Največ smrti, ki so posledica okužb pa je bilo zabeleženih na azijski celini.

Aktualni epidemiološki podatki (Foto: Vlada RS)

Svetovna zdravstvena organizacija omikron še vedno vidi kot izjemno tvegano za zdravje človeštva. Čakš Jagrova pa je še navedla, da je doslej okoli 57 odstotkov svetovnega prebivalstva prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, okoli 47 odstotkov pa je v polnosti cepljenih. Med posameznimi državami v stopnji precepljenosti sicer obstajajo precejšnje razlike. V Združenih arabskih emiratih je precepljenost skoraj 99-odstotna, v Afriki pa med tremi in petimi odstotki, kar je izjemno nizko.

Razlike med izolacijo in karanteno
Na novinarski konferenci pa je spregovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar: “Na današnji dan je hospitaliziranih skupaj 636 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 135. Hospitaliziranih imamo med drugim tudi devet otrok in osem porodnic. V enem tednu je umrlo 80 ljudi. Ponovno naj najprej pojasnim razliko med izolacijo in karanteno: v karanteno so napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V izolacijo so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake.”

Epidemiološke razmere v EU. (Foto: Vlada RS)

Izolacija se lahko od danes dalje prekine po sedmih dneh, in sicer z negativnim hitrim testom pri HAGT izvajalcih testiranja. Z današnjim dnem bodo izolacijo lahko krajšali tudi tisti, ki so pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v preteklem tednu. V Sloveniji imamo na voljo kar nekaj zdravil za zdravljenje covid-19. Spodbujamo vse, da se z izbranim zdravnikom pogovorite o uporabi le teh, saj zmanjšujejo tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo. “Moram pa seveda poudariti, da je najučinkovitejše zdravilo preventiva, reševalec življenj pa cepljenje oziroma cepivo. Zato moja prošnja, pridite se cepit. Vsak odmerek šteje.” 

Omikron z vso silovitostjo virulentno kroži med nami, s testiranjem ga učinkovito obvladujemo
Virusno breme v družbi je po mnenju Vindišarja zelo veliko. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, naj se samoizolira v času čakanja na odvzem brisa in njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno. “Prosim vas za veliko mero potrpljenja. Kot vidite, omikron z vso silovitostjo virulentno kroži med nami. S testiranjem učinkovito obvladujemo virus, zato je to eden od ukrepov, ki ga moramo izvajati, da imamo situacijo pod kontrolo,” je še pozval.

Epidemiološke razmere v svetu (Foto: Vlada RS)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...

Hrvaška – cene bencina gor, dizel nespremenjen

Hrvaška vlada je v ponedeljek določila nove cene pogonskih...

[Nova podražitev]: Dizel na Hrvaškem že skoraj 8 centov cenejši kot v Sloveniji

Nov teden, nova podražitev. Globalno gibanje cen naftnih derivatov...