To je človek, ki je iz ognja notredamske katedrale rešil trnjevo krono!

Datum:

Ob robu zadnjega izmed požarov v francoskih cerkvah, ki je pretresel krščanski svet in je v ponedeljek izbruhnil v francoski prestolnici v katedrali Notre-Dame in ogrozil UNESCO-vo svetovno dediščino, je Catholic Herald objavil tudi navdihujočo zgodbo pogumnega Jeana-Marca Fourniera. Gasilski kaplan je skupaj z drugimi gasilci tvegal življenje in vstopil v gorečo Notre-Dame, da bi obvaroval svete relikvije, trnjevo krono, monštranco in oblačila svetega Alojzija.

                   

Duhovnik Jean-Marc Fournier je po svojem junaštvu javnosti znan že iz leta 2015, ko je pogumno pomagal žrtvam grozodejstva v Bataclanu, ki so ga izvedli skrajneži samooklicane Islamske države, kot vojaški kaplan  pa je v Afganistanu preživel napad iz zasede, v katerem so islamisti ubili 10 vojakov.

Francoski duhovnik, ki vedno rešuje in pomaga, kjerkoli se pojavi, je pomagal ranjencem v terorističnem napadu na Bataclan. Preživel je tudi napad iz zasede v Afganistanu, tokrat pa se je pojavil kot junak požara v Notre-Dame. Pred štirimi leti se je zavzel za ranjence in jih tolažil po enem najhujših terorističnih napadov  v Parizu v tem stoletju, ko je bilo na koncertu skupine Eagles v Bataclanu leta 2015 pobitih 89 ljudi.

Tvegal življenje, da bi ohranil svete relikvije
Jean-Marc Fournier, kaplan pariške gasilske brigade, je v ponedeljek zvečer takoj po prihodu na mesto požara brez pomišljanja odhitel  naravnost do relikvij, ki so bile shranjene v katedrali, da bi jih rešil pred uničujočim ognjem.

Gre za svete relikvije: monštranco, obleko svetega Alojzija in trnovo krono, ki jo je nosil Jezus, ko je bil križan. Zapisi o njenem obstoju datirajo v šesto stoletje, hranili pa naj bi jo kristjani  v Jeruzalemu. Med križarskimi vojnami leta 1238 jo je cesar iz Konstantinopla dal kralju Ludviku IX, da bi dobil njegovo podporo in poskusil ohraniti svoj razpadajoči imperij.

The Holy Crown of Thorns displayed at a ceremony at Notre Dame Cathedral in 2014. The holy relic was saved from destruction in last night's blaze by chaplain of the Paris Fire Brigade, Jean-Marc Fournier

Etienne Loraillere, urednik francoske katoliške televizijske mreže KTO, je ob tem tragičnem dogodku povedal, da je oče Fournier, ki je šel z gasilci v katedralo Notre-Dame, da bi rešil trnjevo krono in druge relikvije, absolutni junak. “Nobenega strahu ni pokazal, ko je šel naravnost k relikvijam v katedrali in jih rešil. Vsak dan ima opravka z življenjem in smrtjo, zato ne pozna strahu,” je dejal.

Požar, ki je ogrozil celotno poslopje katedrale Notre-Dame, je bil po velikem trudu Fourniera in drugih pariških gasilcev na srečo še pravočasno omejen, da na katedrali ni povzročil še hujše škode, je poročal Catholic Herald.

Franci Donko

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...