To je država v Evropi, ki je dosegla rekord v številu spolnega nadlegovanja na prebivalca!

Datum:

Z 1,4 prijavljenega spolnega nadlegovanja na tisoč prebivalcev, z več kot 6 posilstvi dnevno v letu 2016, je glede na uradne statistične podatke jasno, da je rekorderka po spolnem nadlegovanju njihovih prebivalcev Norveška. To priznava tudi statistični urad v tej državi.

V poročilu Statističnega urada Norveške je bilo lani prijavljenih kar 7.100 spolnih nadlegovanj, kar je 24 odstotkov več kot leto prej in kar 48-odstotno povečanje glede na leto 2014. Speisa poroča, da se je lani na Norveškem zgodilo kar 2.235 posilstev, kar je več kot šest posilstev dnevno.

Ena od razlag za tako enormno povečanje prijavljenih posilstev je, da tisto, ker je bilo še nedavno označeno kot “spolni odnos z otrokom, mlajšim od 14 let”, se z novim zakonom šteje za posilstvo.

Prijavljenih 674 posilstev otrok, koliko jih ostaja “za štirimi stenami”?
Lani je bilo registriranih 674 primerov posilstev otrok, mlajših od 14 let. V 1.561 primerih prijavljenih posilstev pa so bile žrtve starejše od 14 let ali pa njihove starosti sploh ni navedene. V to je bilo vključenih tudi 68 primerov nadvse nasilnega posilstva. Poleg tega je bilo registriranih še 1.300 primerov spolnega nadlegovanja in 1.500 primerov spolno žaljivega vedenja. Ko pod te številke potegnemo črto, je na tisoč prebivalcev kar 1,4 kaznivega dejanja spolnega nadlegovanja v vseh možnih oblikah. To pa Norveško zavihti v sam vrh spolnega nadlegovanja v Evropi.

Z migranti prišlo tudi do povečanja posilstev
Če mislite, da so se Ola, Håkon, Sverre in Per nenadoma odločili, da bodo uprizarjali vikinške čase in začeli z ženskami ravnati tako, kot so v tistih časih Vikingi, se motite. Že policist iz sosednje države Švedske Peter Springare je začel opozarjati, da največ teh kaznivih dejanj storijo migranti, izjema pri tem pa ni niti Norveška. Da so storilci spolnega nadlegovanja večinoma migranti, je potrdil tudi eden od norveških policistov iz mesta Haugesund, Thomas Utne Pettersen. Tudi on je zapisal – tako kot Springare – tedenski pregled dogajanja v tem norveškem mestu. Prav posebej pa je izpostavil posilstva, ki se tam, odkar so prišli migranti, kar vrstijo. “Moški iz Afganistana je posilil norveškega otroka. Po tem incidentu smo dobili prijavo dveh prosilcev za azil iz Sirije, ki sta obtožena posilstev dveh norveških otrok. Otroci in ženske so žrtvovani na oltarju oddelka prosilcev za azil in migrantov,” pa njegove besede povzema spletni portal Gatesofvienna. Je torej za povečano število posilstev res kriva sprememba tamkajšnjega zakona, kot to opravičuje Statistični urad Norveške? Glede na podatke tamkajšnjih uradnikov zelo malo verjetno.

Marjanca Scheicher

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...