To je mati štirih otrok, ki ji je Angela Merkel speljala moža

Datum:

V Nemčiji vse več ljudi nasprotuje politiki odprtih vrat za nezakonite migrante, ki jo zagovarja nemška kanclerka Angela Merkel. To je voda na mlin Frauke Petry in njeni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD), ki zagovarja omejevanje priseljevanja.

Nemčijo v nedeljo čakajo volitve v treh zveznih deželah – v Baden-Württembergu, Porenju-Pfalškem in Saški-Anhalt. Če je pred migrantsko krizo kazalo, da bo Krščanskodemokratska unija (CDU) na teh volitvah uspešna, se zdaj nad stranko Angele Merkel zbirajo črni oblaki. Načrte CDU bo verjetno prekrižala nacionalno-konservativna Alternativa za Nemčijo.

Alternativa za Nemčijo je postala tretja najmočnejša politična sila
Ta stranka je lep uspeh dosegla že preteklo nedeljo, ko so bile v zvezni deželi Hessen volitve v občinske svete. S 13,2 odstotka glasov je AfD v Hessnu postala  tretja najmočnejša stranka in prehitela Zelene, ki so najbolj goreči privrženci neomejenega priseljevanja in multikulturnega projekta. Najmočnejši nemški stranki, CDU in socialdemokrati (SPD), sta dobili obe po 28 odstotkov glasov, kar je zanju zelo slab rezultat.

AfD bo verjetno mešala štrene največjim strankam tudi v nedeljo. Kot kažejo javnomnenjske ankete INSA, bo v bogatem in gospodarsko močnem Baden-Württembergu (spomnimo se le na avtomobilističnega velikana Daimlerja iz Stuttgarta) AfD z 12,5 odstotka skupaj s SPD na tretjem mestu. CDU bo po napovedih dobila 28,5 odstotka glasov, zmagali pa bodo – zlasti po zaslugi priljubljenega ministrskega predsednika Winfrieda Kretschmanna – Zeleni.

V Porenju-Pfalškem bo po napovedih AfD dobila devet odstotkov glasov, kar bo zadostovalo za tretje mesto. V tej vinorodni nemški deželi naj bi največ glasov dobili CDU in SPD – obe po 35 odstotkov. Največ glasov pa si lahko AfD obeta v vzhodni zvezni deželi Saška-Anhalt, in sicer kar 19 odstotkov. S tem bo prehitela SPD (15,5 odstotka) in zaostala za Levo stranko (20 odstotkov) in CDU (29 odstotkov).

Angela Merkel (foto: epa).
Angela Merkel (foto: epa).

Bo Petryjeva strmoglavila Merklovo?
Če se bo AfD odrezala še bolje, kot kažejo ankete, pa to utegne Merklovi pošteno zatresti kanclerski stolček. Že pred meseci so številni napovedovali, da bo CDU odtegnila podporo Merklovi, če na omenjenih treh zveznih volitvah zaradi razočaranja Nemcev nad migracijsko politiko ne bo zmagala.

Če bo Petryjevi uspelo strmoglaviti Merklovo, bo to svojevrstno sladko maščevanje. Julija lani se je namreč njen mož Sven Petry, s katerim ima štiri otroke, včlanil v stranko CDU. Sven Petry, ki je evangeličanski pastor in tako kot Merklova zagovarja sprejemanje migrantov, je s tem ženi pokazal svoje nezadovoljstvo z njenimi političnimi stališči.

Petryjeva si je kmalu našla tolažbo: oktobra lani je sporočila, da je njen novi izbranec pravnik Marcus Pretzell, vodja AfD v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Zanimivo je, da ima Pretzell prav tako za sabo spodletel zakon in tudi štiri otroke.

Zgodba dveh Vzhodnih Nemk
V Nemčiji torej poteka spopad dveh žensk, 61-letne Merklove in 40-letne Petryjeve. Obe sta odraščali v nekdanji komunistični Vzhodni Nemčiji. Merklova (dekliški priimek Kasner) se je sicer rodila v Hamburgu, a se je z družino kmalu odselila v komunistično Vzhodno Nemčijo. Petryjeva (dekliški priimek Marquardt) se je rodila v Dresdnu, a se je leta 1992 po padcu Berlinskega zidu kot najstnica z družino odselila na zahod v Vestfalijo.

Obe sta evangeličanki oziroma luteranki. Oče Merklove je bil evangeličanski pastor, ki se je kmalu po rojstvu svoje hčerke Angele odselil v župnijo v Vzhodno Nemčijo, Petryjeva pa je bila poročena z evangeličanskim pastorjem.

Prav tako sta obe po izobrazbi naravoslovki: Merklova je fizičarka z doktoratom iz kvantne kemije, Petryjeva ima doktorat iz kemije. Toda če je Merklova pred politično kariero delala v državnih inštitutih, je Petryjeva izumiteljica in podjetnica, saj je skupaj z materjo patentirala izdelek iz poliuretena in v Leipzigu ustanovila podjetje. Nedavno pa je sporočila, da zapušča gospodarstvo in se popolnoma posvetila politiki.

M. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...