To je razlog, zakaj Ukrajina krvavo potrebuje bojna letala

Datum:

V zadnjem letu vojne so Rusi v Ukrajini vse pogosteje uporabljali vodene rakete pri bombardiranju mest, pa tudi med obleganjem Mariupolja. Rusija je z vodenimi raketami prav tako napadala Herson in regije ob meji z Rusijo in Belorusijo. Zadnje čase v ta namen služijo poceni predelane sovjetske vodene bombe. Najbolj učinkovita obramba proti njim pa so vojaški lovci, zlasti F-16. 

Vodene zračne bombe so še eno sredstvo, ki ga ruska vojska uporablja za ubijanje civilistov. Z njimi Rusi obstreljujejo civilno infrastrukturo. Prej so se takšne rakete uporabljale občasno, sedaj pa skoraj vsakodnevno. V začetku aprila so ukrajinske zračne sile poročale, da Rusija izstreli do 20 vodenih raket na dan vzdolž celotne frontne črte. Rusi pa sedaj odvržejo vse več bomb, ker so zaloge raket že izčrpane. To je razlog, da so prešli na poceni letalske bombe. Obstajata dve vrsti takšnih ruskih bomb, poroča Index.

Prvi tip je UPAB-1500B, ki vključuje inercialni navigacijski satelitski sistem in je zasnovana za napade na posebej trdne cilje (armiranobetonska zaklonišča, poveljniška mesta, železniški mostovi, vojne ali transportne ladje itd.). Ta tip bombe so nedavno razvili ruski inženirji, vendar je njihova proizvodnja izjemno draga. Ruska vojska zdaj v Ukrajini uporablja predvsem stare, prvotno nevodene visokoeksplozivne bombe tipa FAB, ki tehtajo 500, 1000 ali 1500 kilogramov.

Strokovnjaki menijo, da jih je enostavno spremeniti v vodene bombe z ustrezno posodobitvijo in prilagoditvijo. Kot takšne naj bi postale zelo natančno orožje. Prav tako naj preureditev bomb ne bi trajala dolgo. Rusija bi s tovrstnimi predelanimi sovjetskimi bombami lahko še dolgo napadala Ukrajino. Nosilci tovrstnih bomb so ruska vojaška letala Su-30, Su-35, Su-24, Su-34 in jurišni helikopterji. Znano je, da so po mesecu dni od začetka invazije, ruska letala praktično prenehala leteti nad Ukrajino.

Zato pa lahko Rusi izstreljujejo vodene bombe le s svojega ozemlja blizu meje z Ukrajino ali z območij Ukrajine, ki so začasno pod ruskim nadzorom vzdolž bojne črte. Tovrstne bombe lahko ruske sile pošiljajo med 50 in 70 km globoko na ozemlje pod nadzorom Ukrajine. Za obrambo pred tovrstnimi bombami Ukrajini koristijo sovjetski protizračni raketni sistemi zlasti Buk in S-300, kar pa ni ravno učinkovito. Ukrajina bi sicer potrebovala sodobne sisteme zračne obrambe tipa Patriot i SAMP-T. Najbolj koristna in učinkovita pa bi bila sodobna bojna letala F-16. Zaščita obmejnih regij in ob fronti, bo praktično nemogoča brez ustreznih vojaških letal. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Migranti na poljskem sodišču tožili mejno stražo in zmagali

Poljska mejna straža je nedavno izgubila dve pravni zadevi,...

Venezuela: socialistični diktator obljublja “prelivanje krvi”, če bi izgubil lažne volitve!

Socialistični diktator Venezuele Nicolás Maduro je v sredo zagrozil...

Poljska političarka je zatresla evropski parket – povedala, je kar si večina Evropejcev misli

Kdo je 34-letna poljska političarka, o kateri danes govori...

Je novinarka Tednika v prispevku namerno zavajala?

"Moti nas, da je prispevek v Tedniku dne 15....