Zgodovinar: Asta Vrečko je v stanju zgodovinskih blodenj

Datum:

Če smo mislili, da v letu 2023, človek ne bi smel imeti več težav med razlikovanjem med demokratično in suvereno republiko Slovenijo in jugoslovansko komunistično totalitarno socialistično republiko Slovenijo, je ministrica za kulturo Asta Vrečko dokazala nasprotno. Udeležila se je namreč procesije na Čebinah, kjer je bila  pred 86 leti ustanovljena Komunistične partije Slovenije. Kot pa da to ne bi zadostovalo, je kot predstavnica vlade nastopila celo v vlogi glavne govornice. Nihče od vladajočih pa se od omenjenega dogodka ni kakorkoli distanciral, kot da je to nekaj povsem normalnega. “Univerzitetna profesorica Filozofske fakultete (FF) ne ve in ne razume OF. Univerzitetna profesorica FF ne ve, zakaj in kako je nastala Republika Slovenija, kakšni so njeni idejni temelji,” glede ministrice za kulturo izpostavlja zgodovinar dr. Stane Granda. 

Glede prireditve, ki je bila v ponedeljek, 17. aprila, pri Barličevi domačiji na Čebinah, je stranka Levica v vabilu zapisala, da gre za “tradicionalno srečanje v počastitev ustanovitve Komunistične partije, ki na Čebine vsako leto privabi obiskovalke in obiskovalce z vseh koncev države, kulturne delavke in delavce, aktiviste in pohodnike.” Prireditev, ki jo sicer organizirajo Združenje borcev Trbovlje, Zasavski muzej Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje in pokrajinski odbor Levice Zasavje, naj bi “tudi letos ponudila kulturni program, slavnostni nagovor ter priložnost za druženje in ogled muzejske zbirke, posvečene ustanovnemu kongresu Komunistične partije Slovenije iz leta 1937”.

Če pa so doslej kot govorniki v glavnem nastopali funkcionarji borčevske zveze, je bilo tokrat vse drugače, saj je obletnico ustanovitve Komunistične partije Slovenije počastila državna funkcionarka iz vrst Levice, koalicijske stranke, ki glede Čebin pravi, da je socialistom ta kraj seveda pomemben, ampak pravijo, da ne bodo izgubljali spanca zaradi tistih, ki mnenja ne delijo z njimi. Čeprav je jasno, da Čebine nikakor ne predstavljajo vrednot samostojne, demokratične in evropske Slovenije, je ministrica Asta Vrečko v znak opravičila svoje udeležbe na procesiji v oddaji 24ur Zvečer povedala, da je tam šlo tam za združitev naprednih sil, ki so se združile v OF, ki je po njeno eden izmed pomembnih dogodkov, da smo danes, kjer smo. Po njeno je potrebno na zgodovino gledati kot na objektivno celoto. Na to ji je sicer predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in prvi slovenski premier Lojze Peterle pojasnil, da osamosvojitev ni podaljšek NOB, ni podaljšek 45-letnega partijskega enoumja, ki se mu je šla poklonit na Čebine. Opomnil jo je, da so Čebine povezane z revolucijo, 700 masovnimi morišči in grobišči, ki so ostala v Sloveniji.

Izpadi so resni
Za komentar okrog poklonitve ministrice Komunistični partiji Slovenije smo vprašali zgodovinarja dr. Staneta Grando. Ta je uvodoma izpostavil, da smo ob javnih nastopih nekaterih članov sedanje vlade brez besed. Izpadi so namreč takšni in tolikšni, da se jih po besedah Grande ne da resno zavračati, ampak je lahko človek le iskreno sočuten. “Normalno ravnanje v tem primeru, širših razmerah in kot vse kaže bližnji prihodnosti bi bilo nehumano, izobraženega človeka oziroma takšnega, ki se prišteva h humanistom, nevredno. Ne gre za “errare humanum est”, ne za neznanje. Stanje je skrajno resno,” poudarja.

Zgodovinar Stane Granda

Granda je v utemeljitvi poudaril, da univerzitetna profesorica zgodovine, čeprav umetnostne, na Filozofski fakulteti v Ljubljani ne ve, kdaj in zakaj sta nastali KPJ in KPS, ne ve, kdaj je vladal kralj Aleksander, kdaj je nastala njegova diktatura. “Univerzitetna profesorica FF ne ve in ne razume OF. Univerzitetna profesorica FF ne ve, zakaj in kako je nastala Republika Slovenija, kakšni so njeni idejni temelji … Univerzitetna profesorica FF tako potvarja zgodovinska dejstva, da tega ni moč pripisati ne neznanju ne fantaziji, skratka je v stanju zgodovinskih blodenj, za razlago katerih zgodovinar ni kompetenten, ampak je kot človek le sočuten. Bodimo to resnično in ne naštevajmo dalje,” je izpostavil in dodal, da tu ni prostora za očitke in zamere, kvečjemu za molitev.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Vladna koalicija se mora po prepričanju Grande vprašati, ali je človek v takem stanju lahko član vlade. “Članica slovenske vlade je dama, ki implicitno zagovarja medvojne in povojne poboje, Dachauske in druge montirane procese, Goli otok, skratka totalitarizem v najbolj skrajni in zavrženi obliki. Glede na to, da tuji diplomati poročajo svojim vladam o razmerah v Sloveniji, se javno sprašujemo, kako so takšna stališča ministrice v skladu s politiko vlade, ki želi biti mednarodno verodostojna. Z nastopi v javnosti in dejanjih ustvarja v Sloveniji stanje na predvečer državljanske vojne. Stoji vlada za njenimi izjavami?”

Ne glede vse pa Granda pravi, da ni za zanemariti sočutja. “Druge pomoči ni,” navaja in dodaja, da je vprašanje le, ali lahko opravlja delo ministra dama v takem stanju. Očitno po besedah Grande tako stanje ni samo v vladi, ampak tudi parlamentu, kjer ena najbolj izstopajočih članic vladne stranke – gibanja – odkriva nove vodilne osamosvojitelje. “Kakšna presenečanja, fundamentalna odkritja, glede slovenske osamosvojitve lahko doživijo naši otroci. Naslednjič bosta med njimi ne le Kučan in Dolanc, ampak Aksentijević in Vasiljević v prvi vrsti – pred njima pa ljubi možek! Milan kot Kučan,” je poudaril. “Pretirana ljubezen je njena gvišna smrt,” so po navedbah Grande rekli naši predniki. “Zato poslanko, ki tako visoko ceni moža, da mu v javnosti škodi, sprašujemo, kako naj to razložimo z njenim odnosom do Muzeja slovenske osamosvojitve? Ga postavlja v kak drug muzej, kjer ne bodo spoštovali slovenske osamosvojitve?” je zaključil.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...