To je spletna šala na temo slovenske medijske krajine, ki vas bo zagotovo nasmejala

Datum:

Kljub temu, da je medijska krajina v Sloveniji že lep čas izjemno napeta, je njen skromni povzetek v zadnjih dneh skoraj humorističen. Po vseh stavkah in pritoževanju novinarjev na RTV Slovenija, da se nad njimi vrši pritisk, prej s strani vlade Janeza Janše in zdaj s strani direktorja TVS, so tudi v tokratni situaciji našli način, da igrajo žrtev. 

Ko je levičarski urednik Mladine javno pozval k “očiščenju zavoda”, so se spet taisti stavkajoči novinarji posredno znašli v vlogi žrtev, češ da se izvaja pritisk nad njimi, čeprav je črno na belem, da je agresiven pristop s predlaganim “očiščenjem” predlagal prav eden “njihovih”. Stanje medijske krajine v Sloveniji dokaj humorno in realno prikazuje slika v nadaljevanju, ki je malce smešen način prikaza trenutnega stanja.

Neprimerna zapisana izjava Gregorja Repovža, urednika Mladine, je bila dovolj konkreten razlog, da je sprožila odziv direktorja TVS Uroša Urbanije, ki je sodelovanje z Mladino zaradi tega prekinil in dejal, da se mu zdi “nesprejemljivo, da bi kot direktor odpuščal vse, ki so bili slučajno zaposleni recimo v času vlade Marjana Šarca ali pa Alenke Bratušek. To so pač zavržne rešitve, nedemokratične, totalitarne in seveda kot direktor televizije na to ne more pristajati.”  Kljub njegovemu primernemu in popolnoma korektnemu odgovoru pa so se nekateri novinarji znašli na robu paničnega zloma, ki je svojo obliko dobil v oddaji z voditeljem Sašo Krajncem, kar je videla tudi slovenska javnost. Pomislili bi, da je Saša Krajnc, ki je že leta zaposlen na RTV Slovenija, le kos dinamiki dela v novinarskem poklicu, vendar je zadnji lapsus nakazal drugače. Ker je malce pozneje dobil informacijo o spremembi poteka oddaje, ga je očitno to tako šokiralo, da je moral o tem obvestiti tudi javnost.

Omenjena situacija je bila tako napeta s čustvi, da so Krajnca podprli vsi sodelavci in to kar javno! So namreč kar prikorakali v oddajo, da bi le dobili tistih svojih pet minut slave, po kateri že mesece hrepenijo. No, trajala je manj kot pet minut, saj so prišli ob zaključku, tako so slovenski davkoplačevalski denar dobili ne le pristranske novice in cenzuro, ampak tudi malce resničnostnega šova na RTV Slovenija.

Foto: Twitter

Ne pozabimo tudi ostalih levičarskih podpornikov, ki so se znašli prizadete v tej situaciji, sploh Inštitut 8. marec, ki je v zadnjih mesecih postala prvak v vlaganju in predlaganju zakonov, pri čemer se resno sprašujemo, čemu imamo Državni zbor, parlament in izvoljene poslance, ki jih je Slovenija izvolila na temu namenjenih volitvah, če pa zdaj lahko očitno zakone predlagajo in vlagajo tudi neizvoljeni ljudje, kot je Nika Kovač, ki je pred kratkim na družbenih omrežjih naznanila, da bo aktivna tudi pri Zakonu o RTV. Po odzivih na Twitterju sodeč, je bilo to pričakovano.

In medtem ko Kovačeva vlaga in predlaga zakone, profesor s FDV Marko Milosavljević stresa neutemeljene pridige o “nestrokovnosti”, kot je to storil v komentarju na zaposlitev Luke Svetine na RTV, češ, da je to neprimerno, ker je prej Luka Svetina delal na Novi24, ki je “strankarsko glasilo”. Očitno ima Milosavljević s levičarskimi samooklicanimi novinarji, ki to niso, toliko izkušenj, da je pozabil, da dejansko obstajajo neodvisni novinarji, ki so zmožni objektivne presoje v novinarskem delu in to se odraža tudi skozi delo, ne glede na to, kje so zaposleni.

Reakcija Jonasa Žnidaršiča, človeka, ki mu je vstajanje iz postelje glavni problem in izziv pri soočanju s poslanskim poklicem, ne preseneča, smo bili v preteklosti že priča hujšim. Oglasili bi se seveda tudi sindikati z Branimirjem Štrukljem na čelu, za katere se zdi, da prav čakajo na take trenutke, da bi le imeli razlog za stavko, ne smemo pa pozabiti še na  Igorja E. Berganta, ki bi kot prvorazredni levičar in nosilni predstavnik globoke države na RTV Slovenija, kot ga je v preteklosti označil uporabnik na Twitterju, ponovno opravičeval vidno pristranskost, čeprav je bilo več kot očitno, da zlorablja oddajo Odmevi za poskus ščitenja leve politične propagande, kot je to počel v primeru agresivnega Marcela Štefančiča iz Mladine, ko je ščuval proti Igorju Pirkoviču in Jadranki Rebernik.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....