To je znanstvenik, ki stoji za programom letečih vohunskih predmetov

Datum:

V enem tednu po tem, ko so ZDA sestrelile domnevni vohunski leteči predmet, ki ga je izstrelila Kitajska, je ameriško ministrstvo za trgovino sankcioniralo pet kitajskih podjetij in en raziskovalni inštitut, za katerega je dejalo, da so povezani s pekinškim programom nadzora na visokih nadmorskih višinah.

Več kot polovica novih subjektov, ki so zdaj predmet ameriškega izvoznega nadzora, je povezanih z enim človekom, Wu Zhejem, priznanim kitajskim znanstvenikom na Univerzi Beihang, ki bi bil lahko med glavnimi, ki je odgovoren za pekinško strategijo nadzorovanja.

Wu, rojen leta 1957 v severni kitajski provinci Shanxi, se že tri desetletja ukvarja z raziskavami “bližnjega vesolja” – prostranega neba nad potmi komercialnih letalskih prevoznikov, a pod satelitom v orbiti. Pred štirimi leti se je profesor aeronavtike razpisal o enem od pionirskih poletov svoje ekipe brez posadke po svetu, tudi nad Severno Ameriko.

Leta 1988 je doktoriral s področja strukturne mehanike na današnjem tehnološkem inštitutu Harbin, ki so ga ZDA leta 2020 sankcionirale zaradi podpore modernizaciji kitajske vojske. Leta 1991 je začel poučevati na univerzi Beihang, za katero od leta 2010 iz istega razloga veljajo omejitve s strani ZDA.

Na spletnem mestu univerze je Wu predstavljen kot ugledni profesor, nagrajen z najvišjimi državnimi priznanji, ki se je odpovedal položaju podpredsednika univerze, da bi nadaljeval z raziskavami in poučevanjem. Njegove prispevke k vesolju so opazili že v mladosti, bil pa je tudi član tehničnega odbora v sedaj obnovljenem oddelku za splošno oborožitev kitajske vojske. Kot pravijo na univerzi, se je vodilni znanstvenik osredotočil na konfiguracijo letal, elektromagnetno valovanje in tehnologijo z nizko vidljivostjo. Posebej omembe vredni so bili njegovi dosežki pri uporabi nevidne tehnologije, dodajajo.

Foto: epa

Profesor, ki ima skupaj s poslovnim partnerjem zapleteno mrežo podjetij, ki se ukvarjajo z balonsko in vesoljsko tehnologijo, od katerih so nekatera tesno povezana s kitajsko vojsko, ni bil dosegljiv za komentar prek svoje univerze, poroča Newsweek. Peking sicer še naprej vztraja pri trditvi, da je bil balon, ki je bil 4. februarja sestreljen ob obali Južne Karoline, zračna ladja brez posadke za spremljanje vremena. Ameriške in kanadske oblasti morajo še ugotoviti naravo in izvor treh letečih predmetov, sestreljenih v severnoameriškem zračnem prostoru v zadnjem tednu. Kitajska je zanikala kakršno koli vpletenost.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Biden odstopil od kandidature

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...