To so dodatni ukrepi v boju proti covidu-19

Datum:

V ponedeljek je bil v DZ sprejet zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19. Govorimo o desetem protikoronskem paketu, ki prinaša nove dodatke in podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe. Med drugim podaljšuje pravico do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojenčke do 30. junija 2023 in predvideva izplačilo solidarnostnega dodatka tistim, ki prejemajo pokojnino do vključno 732 evrov.

Podaljšana pravica do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence: Eden od staršev ali druga oseba ali posvojitelj za vsakega otroka s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, rojenega do 30. junija 2023 je upravičen do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Krepitev programov v podporo družini

Epidemija covida-19 in ukrepi so močno vplivali na življenje otrok in mladostnikov, saj so se mnogi soočali s številnimi izgubami, prekinjenimi rutinami in zmanjšanju socialnih stikov, ki so poglavitnega pomena za njihov zdrav osebnostni razvoj. Zakon tako za 10 % povečuje sredstva za izvajanje vsebine svetovanja in pomoči ranljivim skupinam obstoječih in novih uporabnikov v centrih za družine, ki se soočajo s težavami in so posledica epidemije covid-19. Ministrstvo bo v okviru 10 % dodatnega financiranja od vrednosti programa v podporo družini v letu 2022 zagotovilo 1958 dodatnih ur neposrednega dela z uporabniki oziroma svetovanja z namenom izboljšanja sposobnosti obvladovanja čustev, gradnje pozitivne samopodobe, učenje reševanja raznovrstnih problemov.

Solidarnostni dodatek za upokojence

Ker so upokojenci ena od najbolj ranljivih kategorij, se pravica do izplačila solidarnostnega dodatka za upokojence določa z namenom zagotavljanja višje socialne varnosti upokojencem z nižjimi pokojninami, brezposelnim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja ter uživalcem poklicnih pokojnin.

To bodo lahko upravičili tisti upokojenci, ki prejemajo pokojnino do vključno 732 evrov mesečno, in sicer v treh različnih višinah, v odvisnosti od višine prejete pokojnine v decembru:

− uživalci pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku do 523 evrov, prejmejo solidarnostni dodatek v višini 300 evrov,
− uživalci pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 523 do 628 evrov, prejmejo solidarnostni dodatek v višini 230 evrov in
− uživalci pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 628 do 732 evrov, prejmejo solidarnostni dodatek v višini 130 evrov.

Solidarnostni dodatek za upokojence bo izplačan do konca januarja 2022.

Poenostavljeno obveščanje inšpektorata o delu na domu na elektronski način

Podaljšuje se poenostavljen način obveščanja inšpektorata za delo o začetku dela delavca na domu, in sicer na elektronski način preko portala SPOT, to pa spada v poenostavitev v okviru dela na daljavo.

Pomoč institucionalnemu varstvu

Zakon podaljšuje tudi financiranje kritja izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet, kritje najema dodatnih prostorov in kritje stroškov vzpostavitve zunanje rdeče cone pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev, institucionalno varstvo, zaradi obvladovanja epidemije covida-19 in njenih posledic. S tem zagotavlja ustrezno raven oskrbe in zaščite stanovalk in stanovalcev institucionalnega varstva, podaljša pa se lahko največ za šest mesecev.

Daljše obdobje za prenos in izrabo letnega dopusta

Ker delavci niso mogli izkoristiti dopusta zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z obvladovanjem epidemije in njenih posledic, se  podaljšuje obdobje prenosa in izrabe letnega dopusta. Delavci lahko tako neizrabljen dopust iz leta 2020 izrabijo še do 1. aprila 2022 (sicer bi propadel ob zaključku leta 2021) in ves neizrabljen dopust za leto 2021 izrabijo do konca leta 2022 (brez te rešitve bi propadel 30. 6. 2021).

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...

[Video] Putin pripravil svoje vernike do spanca in različnih grimas

Po spletu se širijo posnetki nezainteresirane skupine Putinovih slušateljev...