CIA po stopinjah zloglasnega nacista Mengele: V 60. letih je financirala psihološke eksperimente na danskih sirotah

Datum:

Ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) je v 60. letih 20. stoletja financirala poskuse na danskih sirotah. Šokantne informacije je razkril dokumentarni film na danski javni televiziji. Eksperimenti, podobni mučenju, so se pričeli izvajati leta 1962, v njih pa je sodelovalo 311 otrok. 

Šlo je za otroke, stare med 4 in 14 leti, mnoge iz sirotišnic. Raziskava naj bi pokazala vpliv genov in okolja na razvoj shizofrenije. Svojo šokantno izpoved je ob tem podal tudi Per Wennick (avtor dokumentarca z naslovom “Iskanje sebe”), eden izmed tedanjih otrok, ki je odraščal v sirotišnici. Kot je ob tem dejal, ne gre le za njegovo osebno izpoved, marveč tudi številnih drugih otrok. Wennick je imel 11 let, ko je pristal na “pustolovščino”, za katero mu je bila obljubljena žepnina v višini 16 kron. Zatem je bil odveden v klet mestne bolnišnice v Kopenhagnu, poroča Wpolityce.

A danes se nekdanja žrtev spominja zgolj trpljenja. Privezali so ga na stol, na predelu srca in na okončine pa pritrdili elektrode. Skozi slušalke pa so mu predvajali glasne, predirljive zvoke. Test naj bi razkril, ali ima Wennick psihopatske lastnosti. Po opravljenih testih in celo po tem, ko so otroci odrasli, organizatorji študije nikoli niso razkrili namena sodelovanja v eksperimentih. Tako je bilo prvič v danski zgodovini dokumentirano, da so bili lokalni otroci podvrženi rednim medicinskim poskusom.

Že nacisti so izvajali eksperimente na otrocih. (Foto: wikimedia commons)

Drugi podobni eksperimenti na območju Skandinavije niso znani. To je v nasprotju z Nürnberškim kodeksom iz leta 1947, ki ureja etična vprašanja po nacističnih poskusih na ljudeh. Idejni oče projekta je bil psiholog prof. Zarnoff A. Mednick z Univerze v Michiganu. Vendar pa znanstvenik svojih poskusov ni mogel izvesti v ZDA zaradi manjka določenih podatkov v zvezi s prebivalstvom. Na danski strani pa je eksperimente nadziral psihiater Fini Schulsinger.

Dokument o ameriškem poskusu na trojčkih ga je usmeril na pot raziskovanja lastne boleče preteklosti
Analizi so bili podvrženi otroci, katerih matere so zbolele za shizofrenijo, vanjo pa je bila vključena tudi kontrolna skupina otrok, ki med sorodniki niso imeli oseb s psihičnimi motnjami. Wennick je bil nazadnje testiran pri 24 letih in takrat tudi ni prejel nobenega odgovora glede testov. Pri 34 letih pa je bil hospitaliziran zaradi kožne bolezni in takrat je ugotovil, da so informacije o njegovem zdravstvenem stanju posredovane psihološkemu inštitutu. Šlo je za jasno kršitev njegovih državljanskih pravic. 

Izkazalo se je namreč, da lahko drugi o njem vedo več kot on sam o sebi. Zamisel o dokumentarnem filmu je Wennick dobil leta 2018, ko je na festivalu v Amsterdamu (IDFA) zagledal ameriški dokument o skrivnem eksperimentu, ki je bil osnovan na ločevanju trojčkov in njihovem umeščanju v družine iz različnih družbenih slojev, kar ga je spomnilo na njegove lastne boleče izkušnje ter ga prepričalo, da se je podal v arhive. Kot pravi Wennick, so samo v prvem letu projekta danske oblasti od Američanov prejele ekvivalent današnjih 4,6 milijona kron (620 tisoč evrov).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...