Tomčeva je spregovorila o aferi asistenta Tanje Fajon in o misiji LIBE: Razprave v Sloveniji so potekale “tajno”, v poročilo pa lahko posegajo vsi?

Datum:

Evropsko poslanko skrbi poročilo, ki ga bo izdala komisija LIBE, ki je proučevala stanje vladavine prava in stanja medijev v Sloveniji, saj misija ob obisku komisije ni opravila številnih razgovorov z ljudmi, ki so jih predlagali. Po besedah Tomčeve so bili gostje neuravnoteženi, zato bo tudi poročilo neuravnoteženo. Cilj omenjene komisije je, da ugotovi stanje vladavine prava, stanje v medijih in stanje na področju korupcije. “Nič od teh ciljev ta komisija ni dosegla, ker ni ugotovila, kakšno je stanje na področju vladavine prava, ker so se seveda vprašanja fokusirala izključno na imenovanje tožilca. Ker ni ugotovila, kakšno je stanje na področju medijev in se nismo nič pogovarjali o koncentraciji in prikritem lastništvu,” je poudarila in dodala, da je bila ves čas prisotna le tema reševanje financiranja STA. “Misija ni dosegla svojega cilja.”

V tokratni oddaji Odkrito, ki je potekala v Evropskem parlamentu, sta nastopila evropska poslanca Romana Tomc iz vrst SDS in Milan Brglez iz vrst SD. Tema pogovora sta bila evropsko poročilo, situacija s koronavirusom v Evropi in imenovanje evropskih delegiranih tožilcev. Voditelj oddaje Igor Pirkovič je poudaril, da bo v Evropskem parlamentu v sredo potekala razprava  o temeljnih svoboščinah in vladavini prava v Sloveniji.

Po mnenju Tomčeve bo to priložnost, da lahko opozorijo na tiste stvari, ki so v Sloveniji res problematične. “To niso samo dolgi sodni postopki, ampak je zadeva mnogo globlja. Stanje sodstva, vemo, kaj se dogaja recimo s primerom Radonjić, ki je žrtev nekega sistema in mobinga,” je poudarila. Prepričana je, da bi se morali o tej problematiki pogovarjati na evropskem parketu, vendar opaža, da se kolegi izogibajo teh tako pomembnih tem za Slovenijo in ostajajo bolj na površinski ravni. “Jutri je samo razprava o stanju demokracije v Sloveniji, predvsem s poudarkom na imenovanju tožilcev.”

Foto: Twitter SDS

Evropska poslanka pričakuje, da bo komisija ugotovila to, kar je dejstvo, da je Slovenija tožilce imenovala. “Od samega začetka po mojem to ni bil največji problem ne v slovenskem merilu, še manj v evropskem,” ocenjuje Tomčeva. Kot je izpostavila, pet držav v Evropski uniji svojih delegiranih tožilcev sploh ni imenovalo, saj obstajajo tudi druge institucije za nadzor nad porabo evropskih sredstev. “Vlada je sedaj naredila kompromisni predlog za imenovanje vršilcev dolžnosti tožilcev.” Po njenem mnenju razlogov za današnjo razpravo o Sloveniji pravzaprav ni več. Slovenija je imenovala delegirane tožilce, s tem je postopek zaključen. “Zato bo ta razprava priložnost, da opozorimo na tisto, kar je v Sloveniji na področju vladavine prava zares narobe.”

Evropski socialisti so pritiskali, da bi bila razprava o Sloveniji sprejeta
V Evropskem parlamentu bo potekala tudi razprava o izjavi komisije LIBE, ki ji bo sledila še ena potencialna razprava, medtem ko socialisti zelo pritiskajo, da bi bila razprava o Sloveniji in bi bila sprejeta na naslednjem plenarnem zasedanju tudi resolucija. Kot ugotavlja, se leva politična opcija v Evropskem parlamentu trudi, da bi omajala desno polovico. “In vsaka desna opcija v Evropi, ki pade, je seveda uspeh za levi politični prostor. In v tem kontekstu seveda slovenska zgodba, ki je še vedno v osnovi domača zgodba, izvožena na bruseljski parket, evropski levi politični sceni zelo pride prav, da ruši še eno desnosredinsko vlado.” 

Evropski parlament (Foto: STA)

Tomčeva je bila članice delegacije oziroma odbora, ki je mesec dni nazaj nadzirala stanje v pravosodju in medijih, o čemer so napisali poročilo. Prva med enakimi je bila nizozemska poslanka Sophie in ‘t Veld, kjer je imela vsaka politična skupina po enega predstavnika, medtem ko je Tomčeva predstavljala Evropsko ljudsko stranko – ELS. Po njenem mnenju je bila sama moteč dejavnik v komisiji, saj je naletela na odpor z njihove strani. “Opozarjala sem, da so vabljeni gostje v tem seznamu popolnoma neuravnoteženi, opozarjala sem med samo misijo, kdaj so nekateri gostje rekli milo rečeno kakšno “lovsko”,” je obrazložila.

Komisija ni ugotovila stanja na področju medijev
Svoje kolege je želela opozoriti, da vidijo širšo dimenzijo te misije. Cilj omenjene komisije je, da ugotovi stanje vladavine prava, stanje v medijih in stanje na področju korupcije. “Nič od teh ciljev ta komisija ni dosegla, ker ni ugotovila, kakšno je stanje na področju vladavine prava, ker so se seveda vprašanja fokusirala izključno na imenovanje tožilca. Ker ni ugotovila, kakšno je stanje na področju medijev in se nismo nič pogovarjali o koncentraciji in prikritem lastništvu,” je poudarila in dodala, da je bila ves čas prisotna le tema reševanje financiranja STA. “Misija ni dosegla svojega cilja.”

Sophie in ‘t Veld (Foto: STA)

Po besedah Tomčeve predsednica komisije in ‘t Veldova postopke vodi netransparentno, za zaprtimi vrati, med obiskom v Sloveniji ni dovolila snemanja. “Ona se je odločila, da snemanja zaslišanja ne bo. Problem pri ministrstvu za kulturo je bil, ker je minister želel, da se pogovor snema. Potem pa je v enem izmed intervjujev, kjer so skušali omiliti škodo, ki je nastala zaradi vpletanja tistih, ki se ne bi smeli vpletati v ta postopek,” je dejala. In ‘t Veldova tako danes trdi, da osnutek poročila ni nacionalna skrivnost in da lahko vanj posegajo vsi. Tudi tisti, ki se misije sploh niso udeležili. “V ozadju je to, da v tem poročilu napisano tako, da ustreza nekomu in nekim političnim ciljem.”

Poročilo je zaradi sestave gostov neuravnoteženo
Tomčeva je spremljala preiskavo komisije in ji je jasno, da je poročilo poleg tega, da je bila že sama sestava gostov neuravnotežena, prav tako neuravnoteženo. Osnutek poročila o Sloveniji članom misije ni bil poslan v pregled. “O njem se nismo pogovarjali, zaključkov nismo sprejeli. Le nekaj ur pred sklicem odbora smo ga prejeli v vednost. To je problem. Ne le skupine misije, temveč celotnega Evropskega parlamenta, ki naj bi bil vzor transparentnosti,” je še poudarila Tomčeva. Slednja je še opozorila, da je poročilo popravljala pisarna Tanje Fajon, ki v preiskavo sploh ni bila vključena, saj je imela dostop do zapisnika o dogodku, ki se je zgodil. “S tem, da teh ljudi tam zraven sploh ni bilo. Gre za zadevo, ki meče izredno slabo na vse to, poleg tega, da je ta postopek netransparenten.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...