Toyota v podjetje Uber vložila pol milijarde dolarjev za razvoj samovozečih vozil

Datum:

Japonski avtomobilski velikan Toyota se je odločil vložiti okoli 500 milijonov dolarjev v ameriško tehnološko podjetje Uber. Družbi bosta skupaj razvijali samovozeča vozila za množično proizvodnjo, je danes sporočila Toyota. Podjetji sta sicer v skupni izjavi zapisali, da bi bila “množično proizvedena avtonomna vozila” v lasti in upravljanju tretjih strani. Vlagatelji so novico pozdravili; delnice Toyote so se danes podražile za 1,86 odstotka.

Dogovor vrednost Uberja ocenjuje na okoli 72 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S sodelovanjem naj bi podjetji spodbudili in na trg pripeljali množično storitev deljenja avtonomnih vozil.

Oglejte si še: Toyota namenja 600 milijonov dolarjev za 400 delovnih mest v ZDA

Toyota s polno hitrostjo drvi proti prihodnosti z avtomobili brez voznikov. V dirko so vključeni tako avtomobilski proizvajalci kot tehnološki giganti, na primer Google in Alibaba.

Prve pilotne vožnje že leta 2021
Tehnologija obeh podjetij bo v tem primeru integrirana v posebej za ta namen razvita vozila Toyote, ki bodo vozila prek Uberjeve platforme za naročanje prevozov. Prve pilotne vožnje naj bi začeli opravljati leta 2021, in sicer z več sto vozili. “Dogovor je prvi tovrstni za Uber in nakazuje našo usmeritev, s katero želimo pripeljati vrhunsko tehnologijo v Uberjevo mrežo,” je posel pospremil glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi.

Do sporazuma prihaja po tem, ko je Uber začasno ustavil svoj lastni program razvoja avtonomnih vozil. Odločitev je sprejel po marčni smrtonosni prometni nesreči, v kateri je samovozeči Uberjev avtomobil v ameriški zvezni državi Arizona zbil žensko in jo usodno poškodoval. Prejšnji mesec je podjetje iz San Francisca znova postavilo samovozeče avtomobile na cesto, a zgolj v “ročnem načinu”, torej mora biti voznik ves čas za volanom.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...