Transsekusalni dvigovalec uteži se želi na olimpijskih igrah pomeriti kar v ženski konkurenci!?

Datum:

Transsekusalni dvigovalec uteži Laurel Hubbard iz Nove Zelandije si na olimpijskih igrah v Tokiu obeta, da se bo pomeril kar z ženskimi sotekmovalkami. Glede morebitnega nastopa Hubbarda, ki se je rodil kot moški in se pri dopolnjenih 30 letih spreobrnil v žensko, je bilo ženskim športnicam rečeno, da naj se ne pritožujejo nad tem, je brez dlake na jeziku razkrila olimpijska dvigovalka uteži iz Nove Zelandije.  

Hubbardu se tako obeta, da postane prvi transseksualni športnik, ki bo nastopil na olimpijskih igrah potem, ko je Mednarodna zveza za dvigovanje uteži (IWF) v sredo spremenila pogoje za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu.

Tracey Lambrechs meni, da bi bila udeležba Hubbarda na ženskem tekmovanju nepravična do drugih žensk. “Precej sem razočarana, zelo mi je žal za športnico, ki bo izgubila na takšnem tekmovanju,” je za medij TVNZ povedala Lambrechsova, ki je na igrah Commonwealtha, leta 2018, v dvigovanju uteži, osvojila bronasto medaljo za Novo Zelandijo. “Ženske dvigovalke uteži so prišle do mene in mi rekle: To ni pošteno. Kaj naj naredimo? Na žalost ne moremo storiti ničesar, ker nam vsakič, ko kritično opozorimo na to, rečejo, da naj bomo tiho.”

Transseksualec Hubbard mora pred izborom v žensko ekipo zadovoljiti določene kriterije Novozelandskega olimpijskega komiteja (NZOC) glede pripravljenosti. Že možnost, da se pomeri v Tokiu, je sprožila kar nekaj negodovanja. Na olimpijskih igrah lahko sicer tekmuje od leta 2015, ko je Mednarodni olimpijski komite izdal smernice, ki omogočajo transseksualnim športnikom, da tekmujejo kot ženske, pod pogojem, da so ravni testosterona pod 10 nanomoli na liter vsaj 12 mesecev pred prvim tekmovanjem.

Številni znanstveniki te smernice kritizirajo in pravijo, da le malo ublažijo biološke prednosti tistih, ki so puberteto preživeli kot moški, vključno z gostoto kosti in mišic. Testosteron je odgovoren za povečano mišično maso in moč moških, medtem ko zaviralci testosterona – ali antiandrogen – omejujejo proizvodnjo hormona v telesu. Nekateri menijo, da kdor je rojen kot moški, ohrani svojo naravno prednost, zlasti na ravni tekmovanja. Zagovorniki vključevanja transspolnih oseb pa na drugi strani trdijo, da naj bi proces prehoda znatno zmanjšal fizične razlike med športniki.

Foto: epa

Hubbard si prizadeva, da bi na olimpijskih igrah v Tokiu nastopil v ženski kategoriji do 87 kilogramov.  V četrtkovi izjavi je Mednarodni olimpijski komite dejal, da čeprav je zavezan k vključevanju, trenutno pregleduje svoje smernice, da bi upošteval zaznano napetost med pravičnostjo/varnostjo in vključenostjo/nediskriminacijo. “Razvijamo nove smernice, s katerimi bomo zagotovil, da se športniki ne glede na njihovo spolno identiteto in/ali spolne značilnosti lahko vključijo v varno in pošteno konkurenco,” so zapisali.

Novozelandski olimpijski komite je po poročanju britanskega Daily Maila sporočil, da bo izbor ekipo za dvigovanje uteži potekal šele junija. Takrat bo tako znano, če bo Hubbardu uspelo uresničiti svojo veliko željo.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...