Tretja razvojna os za lažjo prebroditev gospodarske krize

Datum:

Pismo Mladinske iniciative, ki so ga poslali premierju Janezu Janši, opozarja na gospodarsko krizo zaradi izbruha SARS-CoV2, ki pa bi jo po njihovem mnenju bistveno lažje prebrodili s pospešitvijo strateških naložb kot je 3. razvojna os. V tem trenutku na tej poti stojita dve prepreki, izbira izvajalca prvih gradbenih del za sklop Gaberke, zaradi vseh revizij, se ni izbran. Dodaten strah pa vidijo v okoljevarstveni tožbi, ki jo je vložila nevladna organizacija ROVO. 

V pismu premierju so sporočili, da želijo vladi obilico volje in poguma pri odpravi vseh ovir, da se bo lahko odsek “Velenje-Slovenj Gradec kmalu spremeniti v gradbišče”. Menijo, da je 3. razvojna os pomembna povezava gospodarskega sodelovanja  koroške regije in seveda cele Slovenije z evropskim gospodarstvom.

Po njihovi oceni je ključno pospešiti tudi umeščanje, projektiranje in gradnje te 3. razvojne osi od Slovenj Gradca, preko Dravograda vse do Mednarodnega mejnega prehoda Holmec. Mladinska iniciativa meni, da bi zagon večjih infrastrukturnih projektov, kamor vsekakor sodi tretja razvojna os, ugodno vplivala in pomagala k stabilni gospodarski rasti. Dodajajo, da to kar kliče po takojšnjem začetku gradnje.

Kdo je Mladinska iniciativa:

Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os je 14. julija 2014 ustanovil upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem. Iniciativa je nastala na podlagi ugotovitev v Strategiji za mlade v občini Ravne na Koroškem 2014-2020, da je za prihodnost mladih nujna dobra prometna povezava s centrom države. 18. julija 2014 se je iniciativa javnosti predstavila na novinarski konferenci, ki je potekala na Občini Ravne na Koroškem. Vodenje iniciative je prevzel Aljaž Verhovnik. Delovati je pričel tudi portal hitronakorosko.si. Iniciativa je pridobila legitimnost z zbiranjem podpore peticiji za gradnjo hitre ceste na Koroško, ki je v treh mesecih zbrala več kot 7.000 podpornikov. Odtlej iniciativa tvorno sodeluje v Odboru za izgradnjo hitre ceste na Koroško, ki deluje pri Svetu koroške regije. Na nujnost izgradnje hitre ceste opozarja z različnimi akcijami, kot so npr. kolesarjenje po bodoči trasi 3. razvojne osi, snemanje filmčkov, priprava dokumentov, sodelovanje z odločevalci in mnogimi drugimi aktivnostmi. Vse z namenom HOČ`MO CESTO!

Ministrstvo za okolje in prostor je v mesecu marcu izdalo gradbeno dovoljenje za dela na sklopu Gaberke. Zdaj pa so prejeli obvestilo Upravnega sodišča RS o tem, da je okoljevarstveno združenje ROVO zoper izdano gradbeno dovoljenje vložilo tožbo s predlogom za izdajo začasne odredbe.

Na omenjeno tožbo so se odzvali tudi v Mestni občini Velenje in pojasnili, da združenje ROVO ni sodelovalo kot stranka ali stranski udeleženec v postopku izdaje gradbenega dovoljenja na območju priključka Gaberke – sklop D, zaradi česar ni upravičeno za vložitev tožbe in jo je potrebno zavreči. Očitno je, da napadeno gradbeno dovoljenje ne posega v pravice in pravne koristi združenja, temveč gre zgolj za zlonamerno preprečevanje napredka gospodarskega razvoja Mestne občine Velenje, so še dodali.

Jolanda Vrečar

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...