Trump napovedal razbitje monopola tehnoloških velikanov: Radikalna levica ima popoln nadzor nad Facebookom, Twitterjem in Googlom

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološke velikane Silicijske doline obtožil pristranskosti proti konservativcem. Povedal je, da so največji spletni iskalnik in socialna omrežja vsa v rokah radikalnih levičarjev in napovedal ustrezne ukrepe, da se to popravi. Čeprav silicijski velikani zagotavljajo, da so nepristranski, se pogosto poslužujejo trikov, ki dajejo prednost levičarjem. Številni upajo, da bodo Trumpove napovedi vodile do razbijanja monopola tehnoloških velikanov, kakor so v ZDA v začetku 20. stoletja naredili z naftnimi giganti.

                   

“Radikalna levica ima v svojih rokah popoln nadzor in upravljanje Facebooka, Instagrama, Twitterja in Googla,” je v soboto, 16. maja 2020 na Twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump in izrazil namero, da se to spremeni.

“Vlada dela na tem, da popravi to nelegalno stanje,” je povedal Trump in pozval javnost, naj pošilja imena kršiteljev in dogodke, v katerih je šlo za omenjene kršitve.

Že nekaj časa je znano, da tako ameriški zvezni kot tudi državni regulatorji pripravljajo tožbo proti Googlu zaradi zlorabe svojega dominantnega položaja pri spletnih iskalnih rezultatih in oglaševanju z namenom dušenja konkurence in povečevanja lastnih profitov.

Preveliki za dobro ljudi
Google in Facebook pobereta levji delež oglaševalskega denarja. Alphabet, podjetje, ki ima v lasti Google, je samo lani s prodajo digitalnih oglasov zaslužilo 162 milijard dolarjev. Ko se je Google pred petimi leti znašel sredi preiskave Zvezne komisije za trgovino (FTC), so Googlovi prihodki znašali 50 milijard dolarjev letno.

https://twitter.com/rhhhhh380/status/1261716012921020416

Facebook je po pisanju Daily Mail lani doletela pet milijard dolarjev težka globa zaradi kršenja pravice do zasebnosti uporabnikov. V primerjavi z dobičkom podjetja, ki je v letu 2019 znašal skoraj 71 milijard dolarjev, je to pljunek v morje.

Trump je že v preteklosti Twitter, Facebook in Google obtožil pristranskosti proti konservativcem. Poleg obtožb so padale tudi grožnje z raznimi preiskavami. Silicijski velikani namreč svojo konkurenco radi “pojedo”. Mlada konkurenčna podjetja enostavno kupijo. Google ima tako med drugim v lasti YouTube, Facebook pa Instagram in WhatsApp.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...