Trump počastil borce za državljanske pravice v sklopu spomina na afroameriško zgodovino

Datum:

Februar je v Ameriki znan kot mesec afroameriške zgodovine. Obujanje spominov na borce za državljanske pravice je ameriški predsednik Donald Trump počastil z zgodbo o ameriškem vojaku, ki se je žrtvoval v zameno za ohranitev nedotaknjenosti in čistosti ameriške zastave. Iskreno se je zahvalil vsem borcem za državljanske pravice in dejal, da smo pred Bogom vsi enaki.

Ameriški predsednik je včeraj, 13. februarja, pred zbrano množico povedal zgodbo o Williamu Carneyju, prvemu afroameriškemu prejemniku medalje za častno dejanje. Carney je pred tem živel kot suženj, nato pa so ga z obeležji počastili, ker se je boril za ohranitev ameriške zastave in posredno njene časti. Med padanjem zastave je uspešno preprečil, da se ta dotakne tal. Čeprav so med reševanjem zastave nanj večkrat streljali in ga med tem tudi zadeli, ni odnehal.

Trump je v Carneyjevo čast spregovoril na sprejemu v Beli hiši, poroča Breitbart. “Pozneje je svojim tovarišem zmagoslavno sporočil, da se stara zastava ni nikoli dotaknila tal,” se je Trump v svojem govoru skliceval na Carneyjevo zgodbo. “To je zelo velik in pomemben dogodek.” Izpostavil je tudi Charlesa Nesbyja, mlajšega, afroameriškega pilota in vojaškega inštruktorja. Večer so v celoti posvetili v čast afroameriškim vojakom, temu primerno je bil tudi posebno tematsko obarvan.

Ponosno je zasluge za pogum pripisal znanim borcem za državljanske pravice, junakom Fredericku Douglassu, Harriet Tubman, Bookerju T. Washingtonu, Rosi Parks in dr. Martinu Luthru Kingu, mlajšemu. Afroameriški zagovorniki in borci za državljanske pravice so Ameriko nedvomno izboljšali. Resnica je, da nas je Bog naredil enake,” je še dejal Trump.

 Anja Lepej

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...