Trump podprl dvostrankarska prizadevanja za prepoved trgovanja z delnicami za člane kongresa

Datum:

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo podprl dvostrankarska prizadevanja, da bi prepovedali članom ameriškega kongresa trgovanje z delnicami na trgu. Za Breitbart je dejal, da predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi zaradi notranjih informacij na trgu deluje veliko bolje, medtem ko trg “ni pravičen” do navadnih državljanov. 

Pred skoraj desetimi leti je kongres v veliki večini sprejel zakon o delnicah, ki od članov in njihovih zakoncev zahteva, da razkrijejo, kdaj kupujejo ali prodajajo delnice. Tokrat si obe stranki prizadevata, da bi članom kongresa prepovedali trgovanje s posameznimi delnicami. Zagovorniki predloga pravijo, da bi bilo potrebno odpraviti vse dvome ali obtožbe o navzkrižju interesov, saj člani kongresa lahko pri trgovanju uporabljajo informacije s tajnih sestankov ali sestankov odborov, kar jim daje možnost dobrega zaslužka na trgu.

Prizadevanja je podprl tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil še posebej kritičen do predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, saj njen mož redno posluje z delnicami. “Ona ima notranje informacije. To ni pravilno. Ni primerno. Ne bi smelo biti,” se je odzval na njeno oziroma moževo trgovanje z delnicami.

Foto: EPA

Med drugim je Trump tudi izpostavil, da se Pelosijeva o tem ne želi pogovarjati, se pa pogovarja o stvareh, o katerih se po njegovem mnenju ne bi smeli. “Nekatere stvari, ki jih sedaj predlagajo, kot so obtožbe nekoga brez razloga zaradi popolnega telefonskega klica,” je izpostavil in dejal, da jo opazuje in se ukvarja z njo. “Menim, da je po eni strani pametna, po drugi strani pa je ledeno hladno nora. Ne bi ji smeli dovoliti trgovanja z delnicami. Ni pošteno do ostalih v tej državi,” je še bil kritičen.

Republikanci in demokrati si prizadevajo preprečiti zlorabo sistema
Kot še poročajo mediji, Trump v svoji knjigi “Najino skupno potovanje” ogroža Pelosijevo in jo označuje za noro. Tudi v novicah so opisovali njena plodna prizadevanja za trgovanje z delnicami, kjer dosledno prekaša trg. Prav zaradi očitne zlorabe sistema s strani Pelosijeve pa si tako kot republikanci tudi demokrati prizadevajo za prepoved trgovanja z delnicami za člane kongresa.

Vodja republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy je predlagal, da se članom kongresa prepove trgovanje s posameznimi delnicami, kar je podprlo tudi nekaj drugih republikancev, denimo senator Josh Hawley, ki je v ta namen predstavil predlog zakona. Tudi nekateri demokrati, denimo senator Jon Ossoff je predlagal podobne ukrepe.

Vodja republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy (Foto: epa)

Pelosijeva je že napovedala, da nasprotuje takšnemu predlogu in dejala, da je “kapitalistka” ter da lahko počne, kar si želi. Vendar bi se lahko situacija obrnila proti njej, če bodo republikanci ponovno prevzeli večino in bi McCarthyju lahko celo uspelo, da jo izrine iz predsedniškega mesta. Kot kaže, pa bo Trump tudi podprl McCarthyja za predsednika predstavniškega doma, če bo republikancem novembra uspelo prevzeti večino v kongresu.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...