Đokovićevo solastništvo v podjetju, ki razvija zdravilo za covid-19, pojasnjuje vso histerijo okoli njega

Datum:

Okrog teniškega asa Novaka Đokovića se je zaradi zavrnitve vize ob pristanku v Avstralijo, kjer je ta želel nastopiti na Odprtem prvenstvu Avstralije, prelilo kar nekaj črnila. Kakorkoli, večdnevno sago z vpletenostjo odvetnikov je naposled zaključil avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke, ki je navkljub predhodni odločitvi sodišča dokončno preklical vizo Đokovića, zaradi česar je Srb moral oditi. Pri tem pa se je izvedelo, da je Đoković – obraz proticepilstva – kupil 80-odstotni delež v danskem podjetju QuantBioRes, ki razvija terapijo proti covidu-19.

Generalni direktor družbe podjetja QuantBioRes Ivan Lončarević je za medij Reuters potrdil, da omenjena informacija drži. Kot je razvidno iz poslovnega registra na Danskem, sta Novak Đoković in njegova žena Jelena dejanska lastnika danskega podjetja. Jelenin lastniški delež je 39,2-odstoten, Novakov pa 40,8-odstotni.

Direktor družbe Lončarević je povedal, da je bila naložba realizirana julija 2020, vendar ni želel povedati, kakšna je bila njena vrednost, še navaja Reuters. QuantBioRes sicer zaposluje 11 znanstvenikov na Danskem, v Avstraliji in Sloveniji, njegov primarni cilj pa je razvoj zdravila proti covidu, ne pa cepiva, je izdal.

Podjetje razvija peptid, ki preprečuje okužbo s koronavirusom v človeških celicah, poroča Index. Sodeč po pričakovanjih bodo to poletje začeli s kliničnimi preskušanji v Veliki Britaniji. Đokovićev tiskovni predstavnik se na prošnjo za komentar ni odzval.

Razmišljal naj bi o tožbi avstralske vlade
Ker Đoković ni bil cepljen proti covidu-19, se je okrog njega te dni odvijala pravcata drama. Avstralija namreč vstop v državo pogojuje z obveznim cepljenjem. Sklicevanje Đokovića na izjemo več kot očitno ni bilo uspešno, zato je moral Avstralijo zapustiti. Sodeč po nedavnih poročanjih naj bi se prvi igralec sveta Đoković pogovarjal o tožbi avstralske vlade zaradi “slabega ravnanja” tekom trajanja drame o deportaciji, pri čemer naj bi srbski zvezdnik zahteval odškodnino v vrednosti več kot 4 milijone dolarjev.

Foto: epa

Po poročanju britanskega časopisa The Sun sta se 34-letnik in njegova ekipa posvetovala z odvetniki okrog iskanja odškodnine v višini približno 4,35 milijona dolarjev – vključno z denarno nagrado, ki bi jo lahko dobil, če bi branil naslov. Dobro znano je, da Novak in njegova družina menijo, da so z njim v karantenskem hotelu v Melbournu slabo ravnali. Njegova mati je razkrila, kako naj bi bilo tam polno bolh in črvov. “Držali so ga kot virtualnega zapornika,” pa je za Sun citiral vir blizu Đokovićevega agenta.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...