Trump prepričuje turškega Erdogana, naj izpusti priprtega krščanskega duhovnika

Datum:

Na sestanku, ki sta se ga udeležila ameriški predsednik Donald Trump in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, je Trump predlagal, naj Erdogan izpusti ameriškega krščanskega duhovnika Andrewa Brunsona, ki so ga aretirali in je zaprt že od lani.

“Trump je prevzel pobudo – turški parlament je tako končno zaprosil, naj ameriškega duhovnika kar se da hitro vrnejo Združenim državam Amerike,” je medijem sporočila Bela hiša. Med kampanjo je Trump namreč obljubil, da se bo posvetil in v bran postavil kristjanom iz območja Srednjega vzhoda in drugod. Odvetniki so tako čakali, kdaj bo Trump začel izpolnjevati svoje obljube.

Duhovnik za zapahi
Gospod Brunson in njegova žena sta bila po neuspelem vojaškem udaru aretirana oktobra lani. Par je bil pridržan glede na obtožbe režima. Zakonca sta skupaj vodila tudi majhno cerkvico v Izmirju, ki se nahaja na turški zahodni obali. Kasneje so ju obtožili še terorizma, čeprav za to niso imeli prav nobenih dokazov.

Terorizem: da ali ne?
Kljub vsemu so turški mediji decembra lani poročali, da naj bi bil Brunson obtožen sodelovanja s teroristično organizacijo FETÖ, poimenovano po islamskem pridigarju Fethullahu Gülenu, ki deluje v ZDA. Gülen naj bi bil obtožen tudi poveljstva nad neuspelim vojaškim udarom julija 2016. S primerom se je, med drugim, ukvarjalo ameriško sodišče. Opazili so, da je Turčija pri obravnavi kršila osnovne človekove pravice; to naj bi veljalo že zaradi duhovnikovega 23-letnega udejstvovanja in sodelovanja s krščansko cerkvijo v Turčiji.

Trump v akciji
Pred nekaj dnevi pa je ameriško sodišče od Bele hiše prejelo tri pozive za ponovno obravnavo oziroma pomilostitev primera župnika Brunsona. “Od predsednika smo si želeli točno to. Gre za močan znak, ki nakazuje na možnost duhovnike vrnitve v Združene države Amerike. Brunson je bil v Turčiji namreč krivično aretiran zaradi svoje krščanske vere,” je dejal Jay Sekulow.

 S. E.

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...